03:31 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 83
  Pratite nas

  Na sastanku s kolegama iz Višegradske grupe i četiri balkanske članice EU u Sunionu, grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas izjavio je da je potrebno da se pronađe novi razlog da bi se opravdalo postojanje Evropske unije, tako što će joj se dati vizija i tako što će se reformisati njeni institucionalni sistemi.

  Kocijas je rekao da cilj EU mora da bude da bolje služi svojim građanima i da se osnaži blok u svetu koji se menja, fokusirajući se na ljude i okruženje, prenela je ANA.

  „Želimo Evropu koja je više ujedinjena, koja je više demokratska i koja je društveno pravedna. EU koja je snažnija u svetu i koja brine o potrebama svojih građana“, rekao je Kocijas.

  Prema njegovim rečima, takva EU trebalo bi da bude zasnovana na principu supsidijarnosti, koji obezbeđuje demokratsko učešće država, regiona, a naročito građana, i koji prevazilazi razlike unutar sebe — između juga i severa, zapada i istoka, bogatih i siromašnih područja.

  „EU koja se bori protiv netransparentnosti i korupcije, čiji je cilj da poboljša svakodnevnu politiku za svoje građane i obezbedi izglede, pozitivna očekivanja i viziju, naročito za mlađe generacije“, poručio je Kocijas.

  Govoreći o budućnosti Evrope, Kocijas se osvrnuo na krize i nedostatke bloka, te je ukazao na potrebu za većom demokratijom unutar institucija EU i na ključna pitanja i zabrinutosti u vezi sa njenim unutrašnjim funkcionisanjem i odnosom sa državama u svetlu proširenja, kao i globalnoj ulozi EU, njenoj međunarodnoj strategiji i spoljnoj i odbrambenoj politici.

  Ministri spoljnih poslova Višegradske grupe i četiri balkanske članice EU sastali su se u Sunionu, južno od Atine, kako bi, uoči Samita EU u Sofiji naredne nedelje, razgovarali o energetici, budućnosti i proširenju Evropske unije.

  Na sastancima učestvuju šefovi diplomatija članica Višegradske grupe — Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, kao i ministri Grčke, Bugarske, Rumunije i Hrvatske.

  Na sastanak su kao posmatrači pozvani i ministri spoljnih poslova zemalja koje teže članstvu u EU — Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, kao i njihove kolege iz Slovenije i sa Kipra.

  Tanjug

  Tagovi:
  Višegradska grupa, EU, Nikos Kocijas, Zapadni Balkan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga