02:02 01 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 025
  Pratite nas

  Bivši pukovnik Glavne obaveštajne službe Rusije (GRU) Sergej Skripalj je 2012. tajno bio u Pragu i najmanje jednom se u Velikoj Britaniji sastajao sa agentima češke obaveštajne službe, objavio je praški nedeljnik „Respekt“.

  Nakon što je Skripalj pušten iz zatvora u Rusiji 2010. godine, on se preselio u Veliku Britaniju, gde je sarađivao sa službom MI6 u otkrivanju mreže ruskih stranih agenata, piše list.

  „U tu svrhu Britanci su dozvolili agentima obaveštajnih službi iz partnerskih zemalja sastanke sa Skripaljem, uključujući i Češku. Najmanje jednom, 2012. godine, Skripalj je posetio Prag i, iako je ovde bio samo nakratko, njegov boravak je za lokalne obaveštajne službe bio koristan“.

  Češki obaveštajci su se zatim sa bivšim ruskim špijunom sastali najmanje jednom i u Velikoj Britaniji, saopštio je praški nedeljnik, koji je obično dobro informisan o aktivnostima čeških obaveštajnih službi.

  Istovremeno, češke obaveštajne službe nikako ne povezuju ove činjenice sa trovanjem Skripalja u martu 2018. godine.

  U britanskom gradu Solsberiju 4. marta su otrovani bivši pukovnik Glavne operativne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj, koji je radio za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripaljevih supstancom A234 umešana Rusija, što Moskva kategorično negira.

  Slično:

  Rusija dobila odgovor od OZHO o incidentu u Solsberiju
  Šta je pokazala analiza glasa Julije Skripalj
  Tagovi:
  slučaj Skripalj, Solsberi, Prag, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga