11:59 01 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  24178
  Pratite nas

  Ukrajinske snage bezbednosti su prebacile u Donabas artiljerijske sisteme koji su zabranjeni Minskim sporazumom, rekao je novinarima zamenik rukovodioca operativne komande Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

  Ešalon sa tehnikom je stigao u Konstantinovku. Oružane snage Ukrajine su dobile ukupno 12 protivtenkovskih cevi „rapira“ i više od 20 vozila, o čemu je komandu DNR obavestio lokalni stanovnik.

  Basurin je rekao da je vojna tehnika nakon istovara prebačena u Lozovatsko, 20 kilometara od linije razgraničenja. Operativna komanda DNR se već obratila specijalnoj posmatračkoj misiji OEBS-a sa zahtevom da se istraži raspoređivanje zabranjenog naoružanja.

  Zabranjena municija

  Komanda je saopštila i da je sinoć došlo do granatiranja Gorlovke. Prema informacijama vojske DNR, Oružane snage Ukrajine su koristile municiju koja ja zabranjena međunarodnim sporazumima.

  Basurin je izjavio da će u bliskoj budućnosti policijski organi utvrditi koji komandanti ukrajinskih jedinica su umešani u granatiranje.

  On je dodao da će vlasti DNR nastaviti da prikupljaju dokaze o ratnim zločinima ukrajinske vojske protiv stanovnika Donbasa. Dokumenta će biti predata međunarodnim sudskim instancama.

  „Narod Donbasa će tražiti da krivičnu istragu protiv tih lica vodi Interpol“, izjavio je pripadnik vojske DNR.

  Tagovi:
  Donjecka narodna republika, Ukrajina, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga