15:13 27 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2114
  Pratite nas

  Bez Zapadnog Balkana Evropska unija nije potpuna ni ujedinjena, izjavio je za „Večernje novosti“ predsednik Odbora Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan i dodao da je stav predsednika Francuske o proširenju „samo jedan od glasova“ u EU.

  Upitan o stavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da nije vreme za proširenje EU dok se ona temeljno ne reformiše, Kukan je rekao: 

  „Makronov stav samo je jedan od pogleda u okviru razgovora o budućnosti EU. To je jedna od njegovih ideja, s kojima se duboko ne slažem i nisam samo ja protiv nekih Makronovih stavova. Nemačka, na primer, ima drugo viđenje reforme evrozone“.

  Kukan je ukazao na to da, naravno, treba uzeti u obzir to što Makron kaže jer je Francuska velika zemlja „ali, iako jak, to je samo jedan od glasova“.

  „Francuska, Nemačka ili Holandija su, uostalom, uvek bile veoma striktne u vezi s prihvatanjem novih članica, i to se ne menja“, dodao je Kukan.

  Prema njegovim rečima, Makron pripada novoj generaciji lidera i veoma je ambiciozan, ali bez jake nemačke ekonomije neće moći da sprovede svoje ideje u EU.

  „Zato mi se ponekad čini da je previše romantičan u vezi s reformama. Na kraju, moraće da dođe do kompromisa“, kaže Kukan.

  On napominje da bi prvo trebalo da se postigne dogovor u kom će pravcu biti sprovođene reforme i da će tek tada moći da se vidi da li će one biti gotove do 2025. godine.

  „Bez tako važnog regiona kao što je Zapadni Balkan, EU nije kompletna niti ujedinjena. Moramo da budemo odgovorniji prema našim prijateljima sa Zapadnog Balkana. Ako od zemalja-kandidata tražimo da ispune zahteve, onda i mi moramo da održimo naša obećanja“, istakao je Kukan.

  Tanjug

  Tagovi:
  Emanuel Makron, Zapadni Balkan, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga