22:34 18 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 250
  Pratite nas

  Grčki ministar pravde Stavros Kontonis optužio je Fejsbuk za podršku nacizmu nakon uklanjanja komentara grčkog novinara Nikosa Bojopulosa, saopštilo je Ministarstvo pravde Grčke.

  Fejsbuk je 2. juna izbrisao članak i blokirao na dan stranicu novinara koji je pisao o masakru u selu Kandanos na Kritu tokom nemačke okupacije. Bojopulos je podsetio da je u junu 1941. godine zbog otpora okupatoru streljano 180 stanovnika sela, a njihove kuće su spaljene. Kandanos je proglašen mrtvom zonom i zabranjeno je da se obnavlja. Novinar je napisao da sada u Grčkoj ideju nacional-socijalizma oživljava ultra-desna partija „Zlatna zora“.

  Na zasedanju Saveta ministara EU za pitanja pravde i unutrašnjih poslova u Luksemburgu grčki ministar pravde Kontonis je izjavio da je uvođenje cenzure od strane Fejsbuka neprihvatljivo sredstvo gušenja istorijskog sećanje na zločine nacista u selu Kandanos, kao i težnja da se sakrije neonacistička ideologija članova „Zlatne zore“.

  Predsedavajući Saveta ministara, evropski komesar Džulijan King smatra da je to vrlo ozbiljan incident koji će komisija odmah ispitati. Ministri pravde drugih država-članica EU govorili su slično, saopštilo je Ministarstvo pravde Grčke.  

  Tagovi:
  podrška, nacizam, Fejsbuk, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga