04:55 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  3145
  Pratite nas

  Evropska unija bi za modernizaciju mostova i saobraćajnica mogla da izdvoji više milijardi evra, što bi zemljama-članicama i NATO-u omogućilo da brzo rasporede trupe u kriznim vremenima, izjavila je danas evropska komesarka za saobraćaj Violeta Bulc.

  „Evropska komisija je predložila budžet od 6,5 milijardi evra za određene infrastrukturne projekte“, izjavila je Bulcova u obraćanju ambasadorima NATO-a, a prenosi agencija AP.

  Ta sredstva bi, kako je istakla, mogla da budu iskorišćena za projekte „dvostruke namene“, kao što je povećanje težinskog kapaciteta mosta za prijem teške vojne opreme, od čega bi i civilni teretni kamioni imali koristi.

  Pomenuta sredstva deo su šireg plana za modernizaciju infrastrukture, između ostalog luka i aerodroma, i za smanjenje carina i birokratije koji uzrokuju odlaganja i povećavaju troškove.

  Bulcova je rekla i da će sredstva biti raspoloživa od 2021. godine i to samo za članice EU, ali ne i za članice NATO-a koje nisu deo EU, kao što su SAD, Kanada, Albanija, Island, Crna Gora i Turska.

  Komandanti NATO-a su pozvali na ukidanje barijera za prolazak vojnih snaga, navodeći da se dešava da prođe i do 30 dana da dobiju administrativnu dozvolu za kretanje kroz Evropu.

  Tanjug

  Tagovi:
  putevi, NATO, EU, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga