09:50 14 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 111
  Pratite nas

  Otac ubijenog šesnaestogodišnjaka Zaza Saralidze izjavio je da prekida velike proteste na nedelju dana i za to vreme ponovo očekuje ispunjenje najnovijih zahteva — ostavku ministra unutrašnjih poslova i ministra pravde.

  Saralidze je novinarima rekao i da namerava da lično učestvuje u procesu istrage zajedno sa parlamentarnom istražnom komisijom, tako da nema vremena za akcije.

  „Zaustavljam mitinge na nedelju dana i za to vreme ponovo očekujem da će mi zahtevi biti ispunjeni. Akcije solidarnosti, po želji, mogu da se nastave“, rekao je Saralidze novinarima. 

  Predstavnici političkih partija koji su zajedno sa Saralidzeom učestvovali i mitinzima, pozdravljaju njegov poziv za pauzom od nedelju dana.

  Krajem maja u Gruziji su počeli protesti. Proteste je inicirao Zaza Saralidze, otac 16-godišnjeg tinejdžera ubijenog zimus u tuči u centru Tbilisija. On smatra da je tužilaštvo neobjektivno sprovelo istragu o ovom slučaju i da pokriva jednog od učesnika incidenta, sina bivšeg službenika tužilaštva. Krajem maja, sud je oslobodio jednog od optuženih, a drugom je ublažena optužba.

  Nakon što su počeli protesti, Ministarstvo unutrašnjih poslova nastavilo je ponovo da istražuje slučaj. U okviru istrage uhapšene su dve osobe, od kojih je jedan bivši zaposleni u kancelariji državnog tužilaštva, Mirza Subeliani. Njegov rođak bio je jedan od učesnika tuče.

  Demonstranti su tražili da se do 10. juna pronađu počinioci i u nedelju su nastavili protestne akcije. Saralidze je izjavio da će provesti noć u šatoru u ulici Rustaveli sve dok ministri ne daju ostavku.

  Tagovi:
  pauza, protesti, Gruzija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga