23:26 16 Oktobar 2018
Slušajte Sputnik
  Migrentska kriza u Evropi

  Poverljiv plan: Migrante u Evropu, ali van EU. A tu je Srbija

  © AFP 2018 / Dimitar Dilkoff
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  60108

  Nakon danskog premijera i austrijski kancelar Sebastijan Kurc pomenuo da se vode pregovori da se u Evropi, ali van EU, napravi centar za prihvat migranata.

  Kurc je za javnu televiziju ORF objasnio da na tom planu radi Austrija zajedno sa nekoliko zemalja, a njegova suština je da se osnuje centar za prihvat migranata van Unije, gde bi im bila pružena zaštita, ali ne i šansa za bolji život.

  Upitan o postojanju takvog projekta, on je rekao da su u toku napori da se van EU formiraju centri za zaštitu gde mogu da budu smeštene izbeglice ali gde im ne bi bio ponuđen „bolji život u centralnoj Evropi“. „To je projekat na kome radimo s malim brojem država vrlo poverljivo da bi povećali njegovu izvodljivost“, rekao je Kurc za ORF.

  Kurc, konzervativac koji vlada sa ekstremnom desnicom, nije precizirao kome bi bili namenjeni ti centri, ali njegov danski kolega Lars Loke Rasmusen nagovestio je prošle nedelje da razgovara sa nekim zemljama, uključujući i Austriju, o otvaranju „zajedničkih centara“ namenjenih migrantima koji nemaju uslov da traže azil u EU ili kojima su odbijeni zahtevi za azil.

  Poslednjih dana se u austrijskim medijima pominje Albanija kao zemlja koja bi mogla da prihvati te centre. Upitan o tome, austrijski kancelar je samo rekao „videćemo“.

  Osim Albanije, zemlje koje se nalaze u Evropi a nisu članice EU su zemlje Zapadnog Balkana.

  B 92, Beta

  Tagovi:
  Evropa, migranti, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga