23:03 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 181
  Pratite nas

  Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer upozorio je danas nemačku kancelarku Angelu Merkel, sa kojom se spori oko politike prema migrantima, na posledice njegovog mogućeg otpuštanja iz vlade.

  Zehofer je u izjavi za „Pasauer noje prese“ rekao da bi bila novost u celom svetu ako bi Merkelova otpustila jednog ministra koji se brine o bezbednosti i sigurnosti zemlje.

  „Ja sam predsedavajući CSU, jedne od tri stranke u koaliciji i delujem uz punu podršku svoje partije. Ako u kabinetu kancelarke nisu zadovoljni radom svog ministra, onda bi trebalo okončati koaliciju“, zapretio je on.

  CSU je dala rok Merkelovoj do kraja meseca da u politici prema azilantima postigne dogovor na evropskom nivou.

  Ukoliko ne bude dogovora Zehofer je najavio da će, i pored kancelarkinog protivljenja, od početka jula, vraćati sa granice izbeglice koji su se već registrovale u drugoj zemlji Unije.

  Merkelova želi da postigne bilateralni sporazum sa evropskim susedima, koji bi omogućio da izbeglice budu vraćene sa granice i proterane u te države.

  „Ako nema evropskog rešenja, onda ćemo morati da delujemo nacionalno“, objasnio je Zehofer.

  On je rekao da je tri godine samo pričano o tome, a da je sada vreme za odluke.

  „Ako kancelarki pođe za rukom da se postigne evropsko rešenje, niko neće biti srećniji od mene“, poručio je Zehofer.

  On je izrazio zadovoljstvo što je svojim najavama „probudio“ EU, dodajući da je u roku od samo nedelju dana postala vidljiva spremnost Evrope za razgovor o problemima.

  Tanjug

   

  Tagovi:
  koalicija, Vlada Nemačke, CSU, CDU, Horst Zehofer, Angela Merkel, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga