07:04 28 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  108
  Pratite nas

  Ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Sadžid Džavid komentarisao je slučaj dvoje Britanaca hospitalizovanih u Ejmsberiju nakon što su bili u dodiru sa nervnim agensom „novičok“.

  Obraćajući se poslanicima u britanskom parlamentu, Džavid je rekao da je nervni agens koji je doveo do kritičnog stanja muškarca i žene isti onaj koji je korišćen u trovanju Sergeja i Julije Skripalj.

  On je rekao da je Vlada Velike Britanije vrlo snažan pristupila dekontaminaciji pogođenih područja.

  „Sva mesta koja su dekontaminirana nakon pokušaja ubistva Sergeja i Julije Skirpalj bezbedna su. Sva mesta koja su ponovo otvorena podvrgnuta su snažnom testiranju i svi predmeti koji bi mogli da sadrže bilo koju rezidualnu količinu agensa bezbedno su uklonjeni radi odlaganja.“

  On je dodao da nema dokaza da su žena i muškarac u bolnici posetili neko od mesta koja su posetili Skripaljevi.

  Ranije je policija saopštila da su građani Velike Britanije, 44-godišnja žena i 45-godišnji muškarac, pronađeni u nesvesti u kući u Ejmsberiju. Oni se trenutno nalaze u kritičnom stanju u bolnici u Solsberiju, u kojoj su se lečili Skripaljevi. U početku se pretpostavljalo da su se otrovali zbog upotrebe narkotika. 

  Ejmsberi se nalazi nedaleko od Solsberija, gde su 4. marta otrovani bivši agent britanske obaveštajne službe Skripalj i njegova ćerka Julija. London tvrdi da je Rusija umešana u trovanje supstancom A-234, koje britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom „novičok“. Moskva to kategorično poriče. Istragu o incidentu trovanja Skripalja vodi protivteroristička jedinica Skotland jarda.

  Tagovi:
  novičok, trovanje, Ejmsberi, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga