22:45 24 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  109
  Pratite nas

  Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksandar Turčinov izjavio je u petak da istorija ukrajinskih vojno-mornaričkih snaga traje više od hiljadu godina i da je začeta još u vizantijskom periodu.

  Turčinov je učestvovao u ceremoniji tokom koje je porinut prvi ukrajinski desantno-jurišni brod „Kentaur“.

  „Ukrajina ima davnašnju mornaričku tradiciju, koja počinje od pohoda kijevskog kneza Olega na Vizantiju 911. godine. On je tada u znak pobede na kapiju tadašnjeg Carigrada okačio svoj štit. Može se reći da je istorija ukrajinskih vojno-mornaričkih snaga duga više od hiljadu godina“, izjavio je Turčinov na svečanosti.

  Ovo nije prvi primer da ukrajinski zvaničnici prekrajaju drevnu istoriju. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko optužio je ranije predsednika Rusije Vladimira Putina da je pokušao da „preotme“ kneginju Anu Jaroslavnu i da je prenese u rusku istoriju. Predsednik Komisije Saveta Federacije Rusije za informacionu politiku Aleksej Puškov je tim povodom izjavio da je „otmica“ u slučaju kneginje Jaroslavne nemoguća, jer u 11. veku nije ni bilo Ukrajine. 

  Porošenko je, takođe, izjavio da prvi zakonik Kijevske Rusije „Ruska pravda“ predstavlja jedan od najdrevnijih dokumenata pravosuđa u Ukrajini i da nema nikakve veze s Rusijom.

  Tagovi:
  Vizantija, mornarica, istorija, Aleksandar Turčinov, Rusija, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga