03:52 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 600
  Pratite nas

  Italija će zatvoriti svoje aerodrome za avione koji bez dozvole dovoze migrante iz Nemačke, rekao je danas italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini, pogoršavajući spor partnera EU o podeli odgovornosti za tražioce azila.

  Italijanski dnevnik „Republika“ danas piše da je nemačka agencija za izbeglice poslala „desetine pisama“ migrantima savetujući im da se vrate u Italiju, možda čarter letovima, a prvi takav transfer je, kako se navodi, planiran za 9. oktobar.

  „Ako neko, u Berlinu ili Briselu, misli da u Italiju istovari desetine migranata nedozvoljenim čarter letovima, trebalo bi da zna da nema i neće biti raspoloživog aerodroma“, saopštio je Salvini, prenosi Rojters.

  Italijanski ministar je najavio da će vlasti njegove zemlje „zatvoriti i aerodrome kao što su zatvorile luke“, navodi Tanjug.

  Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer pozvao je kancelarku Angelu Merkel i italijanskog premijera Đuzepea Kontea da intervenišu i okončaju ovu napetu situaciju.

  „O sporazumu se pregovaralo i sledi se isti princip kao sa Grčkom. Mi vraćamo izbeglice u Italiju, ali moramo primiti isti broj migranata spasenih u moru“, rekao je Zehofer nemačkom listu „Velt am zontag“.

  Međutim, ističe nemački ministar, Salvini sada odjednom kaže da će potpisati sporazum samo ako Nemačka podrži stav Italije o azilu u EU.

  „Šefovi vlada moraju da deluju kako bi se ovo rešilo“, zaključio je Zehofer.

  Italija i Nemačka rade na dogovoru prema kojem bi Nemačka slala nazad u Italiju migrante koji su u toj zemlji već podneli zahtev za azil, ali taj sporazum još nije potpisan, napominje britanska agencija.

  Zehofer je prošlog meseca izjavio da je sporazum sa Italijom postignut i da očekuje da će uskoro biti potpisan, ali je Salvini dan kasnije to negirao, tražeći od Nemačke dodatne ustupke.

  Italijanski ministar je tada rekao da je od Nemačke dobio uveravanja da će za svakog migranta koji bude vraćen u Italiju nemačke vlasti primiti jednog tražioca azila iz Italije, ali Salvini traži ustupke po još dva pitanja.

  Reč je o reviziji Dablinskog sporazuma EU o obradi zahteva za azil i o pomorskoj misiji EU „Sofija“, koja patrolira Sredozemnim morem.

  Italija, naime, traži izmenu Dablinskog sporazuma kako bi se uspostavila automatska raspodela tražilaca azila širom EU, umesto da se od migranta zahteva da ostanu u zemlji u koju su prvo ušli na tlu Unije, kao što je sada slučaj.

  Takođe, traži da se promeni mandat misije „Sofija“, prema kojem svi migranti koji se spasu u Sredozemnom moru moraju biti odvedeni u Italiju.

  Tagovi:
  migrantska kriza, EU, Mateo Salvini, Horst Zehofer, Nemačka, Italija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga