16:29 22 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1029
  Pratite nas

  NATO će održavati vojne vežbe pod nazivom „Trajdent džankčer“ u bazi finskih vazduhoplovnih snaga u Rovanijemiju, koja se od granice sa Rusijom nalazi na oko 200 kilometara.

  Prema podacima finskog Ministarstva odbrane, njihova baza će, pored baza vazduhoplovnih snaga Norveške i Švedske, biti još jedna tačka gde će se održavati vojni manevri. Ova vojna vežba biće jedna od najvećih po razmerama, jer će u njoj učestvovati oko 50 hiljada vojnika iz 30 država učesnica alijansa i saveznica, koji će testirati svoje veštine u periodu od 25. do 7. novembra. Tokom vojne vežbe planira se „oko 20 eksperimenata“.

  Vojska Sjedinjenih Američkih Država i Belgije takođe će održati vojne vežbe u bazi u Rovanijemiju. Njihov cilj će biti testiranje tzv. principa pružanja vojne podrške, tokom koga će se finska avijacija popunjavati američkim letelicama F-15 „orao“ i belgijskim F-16 „fajting falkon“.

  Generalno, Finska ima za cilj jačanje nacionalne odbrane i razvijanje međunarodne saradnje. U vezi s tim je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obećao da će se preduzeti mere kao odgovor na „uvlačenje“ Finske i Švedske u NATO, zaključivši da je Rusija zabrinuta zbog činjenice da se povećao intenzitet priprema vojske Alijanse.

   

  Tagovi:
  vojna vežba, NATO, Finska, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga