03:06 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1020
  Pratite nas

  Centralna svečanost kojom svet obeležava vek od okončanja Prvog svetskog rata održava se u Parizu. Lekcija ne može biti „jedan narod protiv drugih“ — ta pouka nas obavezuje da mislimo o budućnosti, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u obraćanju zvanicama ispred Trijumfalne kapije.

  Francuzi su se borili za svoju otadžbinu i slobodu, doživeli su pakao koji niko ne može da zamisli, a njihova je patnja sagradila Francusku, rekao je Makron u obraćanju.

  On je podsetio da se Evropa umalo samouništila u paklu koji je progutao vojnike, kojoj god vojsci da su pripadali.

  Pobednici i pobeđeni su dugo bili u istoj žalosti, rekao je Makron. Lekcija ne može biti „jedan narod protiv drugih“ — ta pouka nas obavezuje da mislimo o budućnosti i suštinskim stvarima.

  „Moramo afirmisati odgovornost da deci prenesemo svet o kojima su prethodne generacije sanjale“, poručio je Makron i naglasio da je mir vrhovna vrednost jer se zna koja je cena da se odbrani.

  Naveo je da je u ratu poginulo 10 miliona vojnika, milioni civila, ranjeno šest miliona, bilo je tri miliona udovica, a milijardu projektila je ispaljeno samo na Francusku.

  Ceremonija obeležavanja 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata počela je ispred Trijumfalne kapije čitanjem pisama vojnika koji su učestvovali u ratu.

  Obeležavanju prisustvuje više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica rata, ali i visoki predstavnici UN i evropskih institucija.

  U okviru obilježavanja godišnjice, biće održano prvo zasedanje Pariskog mirovnog foruma.

  Forum se uspostavlja na inicijativu francuskog predsednika, a kao odgovor na rastuće tenzije u svijetu i opasnosti po međunarodnu saradnju.

  Tagovi:
  Emanuel Makron, Francuska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga