02:13 26 Mart 2019
Slušajte Sputnik
  Grčki premijer Aleksis Cipras

  Cipras: Preti nam „istorijski deža vi“

  /Alkis Konstantinidis
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1814

  Fašizam i nacizam su nehumane ideologije, ali su moćne jer se oslanjanju na instinkte, a u uslovima rata instinkt preživljavanja nadjačava, poručio je na marginama Mirovnog foruma u Parizu premijer Grčke Aleksis Cipras.

  „Ultradesničari i nacionalisti imaju svoj plan koji je jasan i bezvremen. Podeliti društvo, ciljati određene društvene grupe, kultivisati strah i prizvati nacionalni ponos koji se odnosi samo na odabrane. I Hitler i Musolini su se obraćali društvima sa problemima, gde su preovladavali strah i očajanje“, rekao je juče grčki premijer, ističući da je ono sa čime se suočavamo „istorijski deža vi“, prenosi ANA.

  Cipras je dodao da je nakon rata među poraženima preovladao instinkt osvete i da je upravo to ono što su tadašnji demagozi iskoristili.

  On je dodao da danas treba napraviti poređenje i boriti se, uprkos razlikama, za Evropu, jer „istorija ne može da čeka i kada se ponavlja, bude veoma surova prema nama“, preneo je Tanjug.

  „Evropa je ponovo izgrađena nakon dva svetska rata, zasnovana na socijalnoj pravdi, zaštiti radnika, jednakosti polova, unapređenju infrastrukture, kao i miru i saradnji među narodima“, dodao je on.

   

  Tagovi:
  Aleksis Cipras
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga