18:16 03 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 121
  Pratite nas

  Trećina Evropljana ne zna ništa o Holokaustu, dok značajna manjina i dalje ima stereotipe o stepenu u kom su Jevreji uticali na svoje živote, pokazuju ankete.

  U istraživanju koji je vršio Si-En-En/Kom res intervjuisano je 7.092 ljudi širom Evrope, sa više od 1.000 ispitanika u Austriji, Francuskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

  Jedan od 20 Evropljana priznaje da ne zna ništa o masovnim ubistvima Jevreja ’30-ih i ’40-ih godina ovog veka. Polovina ispitanika je rekla da zna „dobar deo“, dok je jedan od pet znao „mnogo“.

  Dve trećine ispitanika složile su se da su važne komemoracije povodom Holokausta da bi se sećanje na njega održalo živo, iako je trećina rekla da ga Jevreji sada koriste kako bi ispunjavali određene ciljeve.

  U istom istraživanju utvrđeno je da su antisemitski stereotipi ukorenjeni u Evropi. Više od četvrtine veruje da su Jevreji previše uticali na poslovanje i privredu. Skoro četvrtina kaže da imaju ulogu u ratovima širom sveta. Jedan od pet je pričao o prekomernom jevrejskom uticaju u medijima i politici.

  Kada je reč o državi Izraelu, 54 odsto ispitanika je izjavilo da ima pravo na postojanje. Međutim, trećina smatra da su optužbe protiv antisemitizma iskorišćene da bi se utišala kritika Izraela, dok je više od četvrtine reklo da je antisemitizam u njihovim matičnim zemljama bio odgovor na politiku Izraela.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga