07:10 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1416
  Pratite nas

  Kao što je navedeno u aukcijskoj kući „Kristi“, ovo pismo je najpoznatija poruka legendarnog fizičara posvećenog religiji i potrazi za značenjem života.

  Pismo Alberta Ajnštajna o Bogu prodato je na „Kristijevoj aukciji“ u Njujorku za skoro tri miliona dolara, saopštila je na Tviteru ova aukcijska kuća.

  „Ovo je najpoznatije pismo Ajnštajna o Bogu, svom jevrejskom identitetu i večnoj potrazi za ljudskim smislom“, kaže se u opisu ponude.

  Dalje se kaže da je naučnik napisao ovu poruku 1954. godine, odnosno godinu dana pre smrti, a upućena je nemačkom filozofu Eriku Gutkindu. Ajnštajn je odlučio da mu se obrati, pošto je pročitao knjigu „Izaberi život: Biblijski poziv na pobunu“.

  Reč „Bog“ za mene nije ništa drugo do izraz i proizvod ljudskih slabosti, a Biblija je kolekcija poštovanih, ali ipak prilično primitivnih legendi. „Nijedno tumačenje, bez obzira koliko je suptilno, ne može uopšte da promeni bilo šta u svemu tome“, napisao je Ajnštajn.

  Prethodno su u junu 2018. godine na aukciji u Bostonu prodate dve sveske Ajnštajnovih beleški, od kojih je jedna sadržala njegovu poznatu Teoriju relativiteta.

  Koristio ih je dok je pisao roman „Uliks — i naočare Džejmsa Džojsa prodate na aukciji

  Osim plišane futrole, novi vlasnik je dobio i držač za naočare i lanac.

  Naočare sa futrolom, koje su pripadale irskom piscu Džejmsu Džojsu, zadnji udarac čekića je zaustavio na ceni od 17.000 evra, javlja irska televizija RTE, navodeći da je aukcija održana u gradu Kilkeni 4. decembra.

  ​Naočari su u odličnom stanju. Pored plišane futrole, novi vlasnik je dobio i pozlaćeni držač za naočare i lanac. Kolekcionari iz Kine, Japana, Australije i Sjedinjenih Država pokazali su veliko interesovanje za ovu ponudu, s obzirom da je noseći ove naočare, Džojs radio na romanu „Uliks“.

  Džejms Džojs i njegove naočari
  Džejms Džojs i njegove naočari

  „Pisac ih je poklonio svom prijatelju Tomasu Pigu, koji je često posećivao Džojsa u Parizu“, rekao je organizator aukcije koji je odbio da kaže ko je kupac i novi vlasnik ovog predmeta.

  Tagovi:
  Džejms Džojs, Albert Ajnštajn
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga