19:20 06 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 134
  Pratite nas

  Švajcarski fudbaleri sa Kosova su tokom meča Švajcarska Srbija na Mundijalu u Rusiji golove proslavljali pokazivanjem dvoglavog orla i time provocirali srpske reprezentativce, što je u Švajcarskoj izazvalo velike debate i uzburkalo javnost, a sada je ta reč dobila titulu „reč godine“.

  Dvoglavog orla na utakmici su pokazivali Džerdan Šaćiri i Granit Džaka. Njihov potez je polarizovao švajcarsko društvo, a postavljalo se čak i pitanje lojalnosti Švajcarca stranog porekla koji imaju dvojno državljanstvo.

  „Dvoglavi orao je 2018. izazvao veliku buru i još će se dugo pominjati u debatama“, navodi se u obrazloženju odluke Visoke škole za primenjenu nauku prilikom izbora reči godine.

  Ta reč je pobedila i na nemačkom i na italijanskom govornom području.

  Prilikom utvrđivanja reči godine, Visoka škola je analizirala najveću arhivu tekstova Švajcarske i desetočlani žiri je imao u vidu i ono o čemu se najviše pričalo u ovoj godini.

  Reč godine se u Švajcarskoj utvrđuje od 2003. godine, a od prošle godine odgovornost za to preuzeo je departman za primenjenu lingvistiku Visoke škole za primenjenu nauku.

  Od tada se pokrivaju svi jezički regioni Švajcarske i po prvi put je ove godine utvrđena i reč godine na italijanskom. Na francuskom govornom području reč godine je „mentalna preopterećenost“.

  Tagovi:
  Dvoglavi orao, Švajcarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga