12:24 04 April 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  21711
  Pratite nas

  Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je danas da će taj vojni savez nastaviti sa misijom Kfora na Kosovu i najavio da će, kako se KBS budu razvijale, Severnoatlantska alijansa razmotriti svoj nivo angažovanja sa KBS-a u narednoj godini.

  Stoltenberg je to rekao premijeru privremenih prištinskih institucija Ramušu Haradinaju u telefonskom razgovoru.

  „Generalni sekretar je u razgovoru sa Haradinajem najavio da će, u skladu sa razvojem KBS-a, Severnoatlantski savez razmotriti nivo angažovanja NATO-a sa KBS-a naredne godine. NATO će nastaviti sa misijom Kfora da obezbedi bezbedno okruženje na Kosovu. Kfor posluje pod mandatom UN i neće biti pod uticajem zakona o transformaciji KBS“, saopštio je NATO.

  Prema saopštenju NATO-a, Stoltenberg je rekao da je sa Haradinaju preneo da je „Severnoatlantski savez imao početnu raspravu o nedavno usvojenim zakonima o tranziciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS)“.

  Stoltenberg je rekao i da će nastaviti svoj angažman sa svim relevantnim akterima o regionalnoj stabilnosti.

  Neposredno uoči glasanja u parlamentu o transformaciji KBS-a, Stoltenberg je takođe razgovarao telefonom sa Haradinajem i preneo mu da je odluka o transformaciji KBS-a u suprotnosti sa stavovima država članica NATO-a. 

  Haradinaj: Zadovoljan sam

  Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj objavio je danas na svom profilu na Fejsbuku da je telefonom razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom, i da je zadovoljan, kako kaže, posvećenošću Severoatlantske alijanse da podrži celovito Kosovo.

  Haradinaj je napisao da je Stoltenberga obavestio o usvajanju zakona o Ministarstvu odbrane, vojnom mandatu KBS i službi u KBS.

  Obavestio ga je, kaže, i o konkretnim akcijama kosovske vlade u uspostavljanju Međuministarskog komiteta za evroatlantske integracije i članstvo Kosova u NATO.

  Dodao je i da je upoznao Stoltenberga sa transparentnim procesom transformacije KBS-a, izrazivši, kako je rekao, svoju viziju vlade u produbljivanju partnerstva sa NATO i Kforom, proširenjem programa i spremnošću KBS da doprinese regionalnoj i globalnoj sigurnosti.

  Tagovi:
  Stoltenberg, NATO, Kosovo, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga