21:58 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 322
  Pratite nas

  Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva neće menjati svoje ime uprkos tome što je nešto ranije Vrhovna rada usvojila dokument koji bi mogao da je liši njenog sadašnjeg imena, izjavio je predstavnik te crkve, arhiepiskop Kliment.

  Prema dokumentu, kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva dobila je rok od četiri meseca da promeni naziv i da unese odgovarajuće izmene u ustav.

  U tekstu usvojenog dokumenta navedeno je i da će ova odluka stupiti na snagu nakon što je potpiše predsednik Ukrajine Petro Porošenko. Predstavnici UPC su se, međutim, već obratili predsedniku sa molbom da uloži veto na tu odluku. 

  „Čini mi se da ovaj zakon nema nikakve veze sa našom crkvom, jer jer se nigde ne spominje ni reč o upravljanju zagraničnim crkvama. Nema razloga da naša crkva promeni ime“, rekao je arhiepiskop.

  On je podsetio je se u crkvenom ustavu navodi da se njen rukovodeći centar nalazi u Kijevu, a da samom crkvom upravlja Sveti sinod i arhijerejski sabor, a tomos o nezavisnosti dobila je još 1990. godine. 

  „Brine me što i predsednik i cela grupa  političara, pod okriljem ovog zakona koji je u potpunosti populistički, danas pribegavaju agresiji protiv UPC i njenih parohijana. U civilizovanoj državi to je nedopustivo“, istakao je arhiepiskop Kliment. 

  Dodao je i da su ukrajinske vlasti, uključujući i predsednika, tvrdile da nemaju nameru da se mešaju u crkvene poslove, međutim, upravo je Porošenko uticao na to da Carigradska patrijaršija prizna autokefalnost crkve u Ukrajini, što je označilo početak raskola. 

  Tagovi:
  Vrhovna rada, promena, ime, Ukrajinska pravoslavna crkva, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga