07:26 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 3114
  Pratite nas

  Poljska će izgraditi veštačko ostrvo u Kalinjingradskom zalivu za osiguravanje bezbednosti u regionu, saopštio je poljski list „Onet“ pozivajući se na tendersku dokumentaciju vladinih agencija.

  Ostrvo će se pojaviti u teritorijalnim vodama Poljske i za njegovu izgradnju koristiće se zemlja koje će se dobiti tokom izgradnje plovnog kanala kroz Baltičku prevlaku.

  Formalna odluka da se iskopa kanal kroz Baltičku prevlaku nema nikakve veze sa američkim prisustvom. Odluka je doneta u Poljskoj u maju 2016. godine. Tada je i planirano da se počne sa kopanjem. Ali sada se sve tako srećno podudarilo.

  List navodi da će ostrvo biti podignuto na visini od 2-3 metra iznad nivoa mora, da će imati elipsasti oblik dužine oko dva kilometra i širine oko jednog.

  Objekat se neće koristiti u turističke svrhe. Njegova izgradnja procenjuje se na 880 miliona poljskih zlota (oko 205 miliona evra).

  Ostrvo će biti izgrađeno u okviru programa izgradnje plovnog puta koji povezuje Kalinjingradski zaliv sa Gdanjskim zalivom. Ovaj program ima za cilj osiguravanje bezbednosti zemlje i njene odbrambene sposobnosti u regionu.

  Poljska vlada je u maju 2016. godine donela odluku o izgradnji kanala kroz Baltičku prevlaku, koji će povezati Kalinjingradski i Gdanjski zaliv. U skladu sa planom, njegova izgradnja će omogućiti morskim brodovima da ulaze u poljsku luku Elblag.  

  U decembru 2018. godine poljske vlasti su objavile tender za izgradnju kanala, a neposredno pre toga predsednik vladajuće stranke Poljske Jaroslav Kačinjski i ministar pomorske ekonomije i pomorstva Marek Grubarčiko postavili su u zemlju stub koji je simbolizovao početak radova.

  Tagovi:
  veštačko ostrvo, Kalinjingradski zaliv, Baltička prevlaka, Poljska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga