22:46 29 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1170
  Pratite nas

  Evropska unija pokušava da pokrene građanski rat u Irskoj svojim uslovima sporazuma o „bregzitu“, izjavila je liderka desničarske francuske partije Nacionalno okupljanje (bivši Nacionalni front) Marin le Pen za televiziju VFMTV.

  „Evropska unija, zapravo, pokušava da pokrene građanski rat u Irskoj u nekom vidu… Da obnovi sukob koji je postojao u Irskoj“, rekla je Le Penova komentarišući sporazum o „bregzitu“.

  Le Penova je dodala da je cilj EU u tome da učini „razvod što bolnijim“, ali je naglasila da će on biti takav više za samu Evropsku uniju nego za Veliku Britaniju.

  Britanski parlamentarci su u utorak izrazili svoj stav o nizu pitanja vezanih za „bregzit“, dajući premijerki Terezi Mej jasan program za narednu rundu pregovora sa Evropskom unijom. Poslanici su potvrdili da ne podržavaju sporazum sa EU u sadašnjem vidu, protive se povlačenju iz EU bez sporazuma, žele da promene uslove o Severnoj Irskoj, ali istovremeno nisu spremni da preuzmu odgovornost.

  Pitanje irske granice je glavni kamen spoticanja u pregovorima sa Evropskom unijom i osnovni razlog zašto britanski parlament odbija da podrži sporazum o „bregzitu“ koji je Mejova zaključila sa EU. Premijerka je podržala amandmane koje su predložili parlamentarci na tačke koje se tiču posebnog carinskog i graničnog režima u Severnoj Irskoj, jer se nada da će obnoviti pregovore sa Evropskom unijom, a podrška parlamenta može da bude značajan argument u tim pregovorima.

  Tagovi:
  sukob, Bregzit, Marin Le Pen, EU, Severna Irska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga