06:31 20 Novembar 2019
Slušajte Sputnik
  Britanska premijerka Tereza Mej govori u Parlamentu, 12 . mart 2019

  Parlament Velike Britanije rekao „ne“ Terezi Mej

  © REUTERS / Reuters TV
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  31737
  Pratite nas

  Skupština je ponovo odbacila predlog sporazuma sa EU o „bregzitu“ i sada poslanicima predstoji glasanje o „bregzitu“ bez sporazuma.

  Protiv sporazuma je bio 391 poslanik, dok su „za“ bila 242 parlamentarca.

  Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je večeras nakon glasanja u britanskom parlamentu, da „duboko žali“ zbog odluke poslanika da odbace sporazum koji je sa EU postigla o izlasku velike Britanije iz EU.

  Mejova je poslanicima nakon glasanja kazala da se i sama borila sa tim pitanjem, ali i da je svesna „potencijalne štete“ koja preti Britaniji ukoliko napusti EU bez dogovora.

  Lider Laburističke partije Džeremi Korbin izjavio je da je vlada pobeđena velikom većinom i da mora da prihvati da njihov sporazum nema podršku parlamenta i da je premijerka u potpunosti svesna štete koju „Bregzita“ bez sporazuma može da nanese.

  „Vreme je za opšte izbore“, rekao je Korbin.

  Podsetimo, u januaru je već jednom Donji dom Parlamenta Velike Britanije ubedljivom većinom odbio dogovor o „bregzitu“, koji je Vlada premijerke Tereze Mej postigla sa Evropskom unijom.

  Samo 17 dana do datuma zvaničnog „razvoda“ sa EU, London i Brisel i dalje nemaju jasne uslove za „bregzit“.

  Ranije je Mejova saopštila da će poslanici u slučaj da odbace sporazum, što se i desilo, već 13. marta moći da glasaju o mogućem izlasku zemlje iz EU bez sporazuma sa Briselom. U slučaju da poslanici budu protiv takvog scenarija, 14. marta bi mogli da glasaju o odlaganju datuma izlaska Velike Britanije iz EU sa 29. marta na neki kasniji datum.

  Tagovi:
  EU, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga