16:25 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1920
  Pratite nas

  Poljski parlament će ukinuti izdavanje nacionalističkog nedeljnika koji je nedavno objavio antisemitski naslov, prenosi Tanjug.

  Andžej Gžegžolka, šef kancelarije za medije poljskog parlamenta, izjavio je danas da će lista publikacija dostavljenih zakonodavnom telu biti preispitana kako bi se sprečilo ponavljanje ovakvih situacija, prenosi AP.

  Naslovna strana nedeljnika „Samo Poljska“, desničarskog lista koji izlazi u Poljskoj, izazvala je ogorčenje javnosti pošto je tema ovonedeljnog broja bila kako prepoznati Jevreje i pobediti ih.

  Ovaj izraz antisemitizma uočio je opozicioni poslanik Mihal Kaminski, koji je sporan naslov pročitao pred poslanicima, jer se te novine mogu kupiti na kiosku koji se nalazi u sklopu parlamenta u Varšavi.

  Opozicija je zatražila objašnjenje od predsednika parlamenta Mareka Kučinskog, inače pripadnika vladajućeg desničarskog pokreta „Zakon i pravda“.

  U članku koji je objavio časopis „Samo Poljska“ opisano je „kako prepoznati Jevreje na osnovu njihovih prezimena, osobina ličnosti ili crta lica“, a za jevrejske žene se navodi da su prepoznatljive po tome što nemaju osećanja, skromnost i sramežljivost koja je svojstvena ženama u Poljskoj, navodi Rojters.

  Momir Bulatović
  © Sputnik / Aleksandar Milačić

  „Kako ih pobediti? Ovako se više ne može“, poručuje se sa naslovne strane spornog desničarskog časopisa.

  Agneška Markijević, direktorka Američkog jevrejskog komiteta za Centralnu Evropu kaže da je zabrinjavajuć nedostatak jasne osude incidenta od strane ključnih poljskih političara, poput predsednik Sejma.

  Poljska vlada je nedavno reagovala na kritike u vezi sa antisemitizmom, pa je poljski premijer Mateuš Moravjecki otkazao put u Jerusalim prošlog meseca nakon što je izraelski ministar spoljnih poslova rekao da mnogi Poljaci „dobiju antisemitizam već sa majčinim mlekom“ i podsetio da su neki od njih sarađivali sa nacistima u Holokaustu, navodi Rojters.

  Tagovi:
  antisemitizam, Jevreji, Poljska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga