16:52 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  270
  Pratite nas

  Rusija je primorana da odustane od slanja posmatrača u Ukrajinu kako se oni ne bi izlagali pretnji namernog krivičnog gonjenja, navodi se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije u vezi sa odbijanjem akreditacije ruskim posmatračima OEBS-a na predsedničkim izborima u Ukrajini.

  „Ovih dana je objavljeno da je Centralna izborna komisija Ukrajine donela nezakonitu odluku da odbije Kancelariju za ljudska prava OEBS-a za akreditovanje 24 državljanina Rusije u sastavu misije Kancelarije za praćenje predsedničkih izbora u ovoj zemlji… ’Opravdanje‘ za takve postupke su nove izmene u zakonu koje je Vrhovna rada na brzinu usvojila u februaru, kada je misija Kancelarije za ljudska prava već bila u fazi raspoređivanja u Ukrajini“, navodi se u komentaru.

  Ministarstvo ističe da „diskriminatorni koraci ukrajinskih vlasti u praksi oduzimaju ruskim ekspertima mogućnost da učestvuju u posmatračkoj misiji Kancelarije“.

  „U nastalim uslovima Rusija je primorana da odustane od slanja posmatrača u Ukrajinu kako ih ne bi izlagala pretnjama krivičnog gonjenja“, zaključilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

  U saopštenju se dodaje da će Moskva pažljivo pratiti predizbornu kampanju u Ukrajini u tesnoj saradnji sa Kancelarijom za ljudska prava i drugim strukturama koje prate situaciju u vezi sa demokratijom i ljudskim pravima u toj zemlji.

  „Sudeći po onome što već danas vidimo u Ukrajini, Kijev očigledno ima šta da skriva i od svog stanovništva i od međunarodne zajednice“, ukazalo je rusko Ministarstvo.

  Moskva se nada da će Kancelarija za ljudska prava nakon objavljivanja rezultata ukrajinskih izbora, „uprkos odsustvu ruskih posmatrača u zemlji, moći da pruži međunarodnoj zajednici objektivnu, pouzdanu i iskrenu sliku, bez političke pristrasnosti i bez straha da će izazvati negativnu reakciju ukrajinskih vlasti koje sponzoriše Zapad“.

  Predsednički izbori u Ukrajini održaće se 31. marta. Na mesto šefa države pretenduje 39 kandidata.

  Tagovi:
  posmatrači, predsednički izbori u Ukrajini, Kancelarija za ljudska prava OEBS-a, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga