10:25 21 Avgust 2019
Slušajte Sputnik
  Zastave EU i Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu

  EK: Velika Britanija napušta EU 12. aprila u ponoć

  © REUTERS / Neil Hall
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 522

  Prema trenutnom stanju stvari, Velika Britanija će napustiti EU bez dogovora 12. aprila u ponoć, a carinska infrastruktura Unije spremna je da trenutno uvede carinsku kontrolu i naplatu PDV-a na robu koja dolazi iz Velike Britanije, poruka je Evropske komisije.

  „U oblasti carina i oporezivanja, ’bregzit‘ bez dogovora bi značio trenutno uspostavljanje carinskih kontrola nad robom koja dolazi iz Velike Britanije, nove carinske obrasce za kompanije koje trguju sa Ujedinjenim Kraljevstvom i naplatu PDV-a na robu iz Velike Britanije“, kaže komesar za ekonomska i finansijska pitanja, takse i carine Pjer Moskovici.

  Zvaničnik nosi zastavu Velike Britanije u Briselu
  © REUTERS / Francois Lenoir

  U Briselu ponavljaju da EU žali zbog odluke Velike Britanije da napusti Uniju, ali je poštuje. Dodaje se da „bregzit“ nikada nije bio izbor EU, niti da je „bregzit“ bez dogovora scenario koji EU podržava.

  „Prema trenutnom stanju stvari Velika Britanija će napustiti EU bez dogovora 12. aprila u ponoć (na prelasku u 13. april). Opšti uticaj scenarija ’bez dogovora‘ se ne može ublažiti, ali pripreme se nastavljaju u državama-članicama, podržane od strane Komisije, a mnogo je već postignuto kako bi se osiguralo da nacionalna carinska infrastruktura i logistika budu spremne za rešavanje takvog scenarija“, navodi se u saopštenju Komisije.

  U Briselu navode da su Evropska komisija i države-članice u kontaktu sa kompanijama koja podležu oblasti carina i indirektnog oporezivanja, što je pomoglo trgovcima iz EU koji posluju sa Velikom Britanijom da se pripreme da poštuju carinske obaveze, ako dođe do scenarija „bregzita“ bez dogovora.

  „Svaki trgovac koji još nije svestan onoga što se traži treba odmah da kontaktira svoje nacionalne vlasti kako bi osigurao da protok robe ostane neometan što je više moguće u slučaju ’bregzita‘ bez dogovora“, upozorio je Moskovici.

  Tagovi:
  Evropa, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga