00:36 26 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  31674
  Pratite nas

  Priznavanje Gibraltara za britansku koloniju je bila prava diplomatska pobeda za Španiju, smatra šef španske diplomatije Hosep Borelj. Ako dođe do „bregzita“, ta sporna teritorija će postati treća država i svako rešenje u vezi sa Gibraltarom će zahtevati pristanak Španije, piše „Tajms“.

  Španija smatra da će joj „bregzit“ doneti pobedu u sporu sa Velikom Britanijom povodom statusa Gibraltara, piše britanski list.

  Španija je odnela „diplomatsku pobedu“ kada je Brisel doneo odluku da teritorija Gibraltara treba da se smatra britanskom kolonijom, smatra ministar inostranih poslova Španije. Kako je objasnio list, to pitanje je povezano sa „bregzitom“.

  Kako je izjavio Borelj, ukazom EU iz februara ove godine, ta teritorija treba da se smatra kolonijom britanske krune, što je više od simbolične pobede za Madrid. Ona označava da Španija treba da dâ pristanak na svaki budući sporazum koji se tiče tog malog parčeta britanske teritorije.

  Kako se navodi u članku, ukaz je donet kao deo sporazuma koji treba da osigura Britancima bezvizno kretanje u okviru EU u slučaju „tvrdog“ bregzita. Na kraju je 33.000 ljudi svrstano u kategoriju odvojenu od građana Velike Britanije, koji imaju ista prava na putovanje, a u UN su uneti zahtevi Španije za suverenitetom nad Gibraltarom.

  „To je više od simbolične pobede. Da, to je bila diplomatska pobeda za Španiju“, naglasio je Borelj.

  „Ako Britanija izađe iz EU, a mi još ne znamo da li će se to i desiti, Gibraltar će postati treća zemlja“, dodao je šef španske diplomatije, naglasivši da će svi razgovori EU o statusu Gibraltara zahtevati odobrenje španske strane.

  Hosep Borelj je rekao da je nekoliko španskih vlasti, kako desnih, tako i levih, pokušavalo da vrati Gibraltar, koji je Španija predala Britaniji 1713. godine u skladu sa Utrehtskim sporazumom. Ipak, on je priznao da prosečni Španac nije opsednut idejom povratka Gibraltara, piše „Tajms“.

  Tagovi:
  Gibraltar, Španija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga