20:07 04 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2112
  Pratite nas

  Velika šteta koja je naneta katedrali Notr Dam u Parizu predstavlja udarac za celu Evropu i cela Evropa će doprineti njenoj obnovi, poručili su danas lideri EU na sednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

  „Evropa je ranjena. Francuska je ranjena. Pariz je ranjen“, rekao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker obraćajući se poslanicima u Evropskom parlamentu i obećao da će EU pokazati solidarnost. 

  Junker je naglasio da su svi u EU ožalošćeni i dodao da je juče bio „užasan dan“ za sve one koji vole Francusku i Pariz, preneo je Rojters.

  Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk uporedio je tragediju koja je zadesila francusku prestonicu sa onom u Gdanjsku, njegovom rodnom gradu, koji je sravnjen sa zemljom tokom Drugog svetskog rata, ali je obnovljen.

  „Vi ćete takođe obnoviti svoju katedralu“, rekao je Tusk i uputio reči utehe i solidarnosti sa celokupnim francuskim narodom u vreme tragedije koja ih je zadesila.

  On je, kako je ranije preneto, pozvao zemlje članice EU da pomognu Francuskoj u obnovi Notr Dama, ističući da je ta katedrala u Pariz simbol onoga što povezuje Evropu.

  Tusk je naveo da požar u Notr Damu podseća Evropljane „koliko možemo da izgubimo“.

  „Ovde je reč o nečemu većem od materijalne pomoći. Požar u Notr Damu nas je osvestio da nas vezuje nešto važnije i dublje od ugovora“, kazao je evroposlanicima Tusk.

  Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani pozvao je evroposlanike, na sastanku u Strazburu, da svoju dnevnicu izdvoje za obnovu katedrale.

  Tagovi:
  Notr Dam, obnova, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga