23:04 09 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2527
  Pratite nas

  Francuski sveštenik i kapelan pariske vatrogasne brigade Žan Mark Furnije jedan je od heroja sinoćnjeg spasavanja Notr Dama.

  Furnije je, naime, hrabro ušao s vatrogascima u katedralu koja gori i iz nje spasao krunu od trnja, za koju se strahovalo da je izgubljena u požaru koji se strahovitom brzinom rasplamsao i nakon tornja i krova zahvatio gotovo čitavu katedralu. 

  „Otac Furnije je apsolutni heroj. Nije pokazao nikakav strah kad je otišao pravo po relikvije u katedralu i spasao ih. On se nosi sa životom i smrću svaki dan i ne pokazuje strah“, rekao je pripadnik hitne službe.

  „Otac Furnije je ušao s vatrogascima u katedralu Notr Dam da bi spasao krunu od trnja i blagosloveni sakrament“, potvrdio je i urednik francuske katoličke televizije KTO Etjen Loraijer. 

  A ovo nije prvi put da se hrabri sveštenik stavio u službu Pariza i njegovih građana u trenutku tragedije. Kad je koncertna dvorana Bataklan napadnuta 13. novembra 2015, pri čemu su teroristi ubili 90 gostiju, Furnije je ušao u dvoranu i molio se nad mrtvima i tešio povređene i one koji su izgubili voljene u terorističkom napadu. 

  Ovaj sveštenik je počeo karijeru u Nemačkoj, a zatim se premestio u Francusku. Pridružio se dijecezi oružanih snaga 2004. i proveo sedam godina s francuskom vojskom širom sveta. U Avganistanu je preživeo zasedu talibana u kojoj je ubijeno 10 vojnika. 

  Katolici veruju da je kruna od trnja, koja se nalazila u Notr Damu, relikvija venca od trnja koji je stavljen na glavu Isusa Hrista pre njegovog raspeća na krstu. U Pariz ju je 1238. doneo francuski kralj Luj IX. Relikvija se čuva u ukrašenom zlatnom sanduku u riznici katedrale i samo se povremeno iznosi da bi vernici mogli da je vide.

  Tagovi:
  Notr Dam, požar, Pariz, Francuska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga