17:42 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  313210
  Pratite nas

  Komičar Volodimir Zelenski izjavio je da će njegov prvi zadatak kao novog predsednika Ukrajine biti da obezbedi oslobađanje vojnih zatvorenika koji se nalaze u pritvoru nakon incidenta u Kerčkom moreuzu.

  „Zadatak broj jedan za nas je povratak svih zatvorenika, svih ratnih talaca, naših mornara“, rekao je novinarima Zelenski koji je, prema izlaznim anketama, ubedljivo pobedio Petra Porošenka na predsedničkim izborima.

  Podsetimo, U Rusiji se u zatvoru nalaze 24 ukrajinska mornara od novembra prošle godine, kada je ruska obalska straža zaplenila tri ukrajinska broda dok su prolazila Kerčkim moreuzom.

  Zelenski je takođe obećao i da će pokrenuti „moćni informacioni rat“ sa ciljem da se okonča konflikt u Donbasu.

  Istovremeno, visoki predstanvik njegovog izbornog štaba Rusla Stefančuk rekao je novinarima da će odnosi sa Moskvom biti prioritet rada nove predsedničke administracije, iako nije mogao da precizira ko će biti zadužen da tu funkciju obavlja.

  Zelenski je rekao da iako još uvek nije predsednik, može da govori kao građanin Ukrajine, sugerišući da njegova ubedljiva pobeda može da posluži kao model za druge bivše sovjetske države koje žele da se pokrenu iz „okoštale“ politike.

  „Svim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza – pogledajte nas. Sve je moguće“, istakao je Zelenski.

  Tagovi:
  predsednički izbori u Ukrajini, prioritet, Vladimir Zelenski, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga