06:12 07 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1182
  Pratite nas

  Popularni komičar Vladimir Zelenski je uspeo da pobedi na predsedničkim izborima u Ukrajini, pošto je glasanje predstavljalo protest prema sadašnjem sistemu u toj zemlji. Isto tako, predsedničko mesto u Ukrajini je mogao da zauzme i beloruski lider da je imao mogućnost da učestvuje na izborima – upravo on ima najviše simpatija u Ukrajini.

  Prema podacima ankete koju je napravio analitički centar „Nova Evropa“, od svih svetskih lidera koje bi Ukrajinci želeli da vide za predsednika, najpopularniji je Aleksandar Lukašenko. Simpatije prema njemu je izrazilo više od 13 odsto Ukrajinaca. Kancelarka Angela Merkel je je dobila upola manje glasova, a američki predsednik Donald Tramp tri puta manje.

  U ukrajinskom društvu ima velike želje za promenama. Privlačan obrazac stanovnicima zemlje je, kako se pokazalo, Belorusija. Sviđa ima se red, čistoća, način Lukašenkovog vladanja: on se žestoko bori protiv korupcije i lenjih činovnika.

  Posmatrači ocenjuju da se u simpatijama većine Ukrajinaca prema Lukašenku odražava želja za poboljšanjem odnosa sa Rusijom.

  „Nije toliko popularan sam Lukašenko koliko je potreban lider koji jasno govori o državnim interesima. Predsednik Belorusije stalno govori o potrebi evropskih integracija, što stvara odjek kod ljudi. U Ukrajini je stvoren obraz Belorusije kao države koja je socijalno orjentisana, gde nema oligarha. U Ukrajini je i dalje prisutna želja za evroazijskim integracijama, socijalnom pravdom u liku rukovodstva sovjetskog tipa“, uveren je politikolog Vladimir Rogov.

  Drugi krug izbora u Ukrajini održan je juče, a novi predsednik zemlje je Vladimir Zelenski, koji je osvojio više od 73 odsto glasova.     

  Tagovi:
  Aleksandar Lukašenko, Belorusija, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga