05:48 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2235
  Pratite nas

  Novoizabrani predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da će nakon stupanja na funkciju naložiti da se obavi detaljna analiza toga da li je zakon o ukrajinskom jeziku, koji je danas usvojio parlament Ukrajine, u skladu sa Ustavom.

  Prema rečima novog ukrajinskog predsednika, zakon se pripremao tokom predizborne kampanje, usled čega je obojen političkom retorikom, te je usvojen bez dovoljne javne diskusije.

  „Teško je prognozirati posledice ovog zakona. Konačan tekst još nije dostupan javnosti. Nakon stupanja na dužnost, naložiću detaljnu analizu da se utvrdi da li su ispoštovane sve odredbe Ustava“, rekao je Zelenski.

  Zelenski je rekao da se mnogo izazova nadvilo nad Ukrajinom, među kojima je istakao „rusku agresiju, usporen ekonomski razvoj, masovnu migraciju Ukrajinaca, ali i totalnu korupciju“, zbog čega je potrebno usvajati zakone koji konsoliduju društvo, a ne suprotno.

  Naveo je i da smatra da bi ukrajinski jezik zaista trebalo da bude jedini zvanični jezik u zemlji, ali da tu inicijativu treba stimulisati, a ne nametnuti koristeći se tehnikama zabrane i kažnjavanja.

  Tagovi:
  jezik, ustavnost, Vladimir Zelenski, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga