14:04 15 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1511
  Pratite nas

  Tokom demonstracija u Parizu, koje su prerasle u nerede, uhapšeno je 35 osoba. Kasnije su učesnici protesta počeli da bacaju flaše i kamenje na policiju, dok je policija odgovorila pendrecima, suzavcem i dimnim bombama.

  Pripadnici francuskog pokreta „Žuti prsluci“ marširaju ulicama Pariza zajedno sa sindikatima, penzionerima, studentima i drugim Parižanima kako bi proslavili Međunarodni dan radnika. Pariska policija nalazi se danas u stanju pripravnosti kako bi sprečila nasilje.

  Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane upozorio je da bi do 2.000 „radikalnih aktivista„ moglo da pokuša da „izazove nasilje i metež“ i pridruži se „radikalizovanim“ demonstrantima iz pokreta „Žutih prsluka“, koji mesecima na ulicama izražavaju nezadovoljstvo radom vlade, što je ponekad praćeno i vandalizmom. Naređeno je da posle podne budu zatvoreni poslovni objekti duž puta kojim će se kretati povorka glavnog radničkog sindikata uz levu obalu reke Sene.

  Prošle godine se u vreme proslave praznika rada oko 1.200 maskiranih demonstranata sukobilo s interventnom policijom.

  ​Sukobi su postali uobičajeni tokom nedeljnih protesta „Žutih prsluka“ u Parizu i drugim gradovima, podseća Hina.

  Kastane je rekao da postoji opasnost da se „radikalni elementi“ infiltriraju u radničke povorke u drugim gradovima iako su sindikati najavili da će sprečiti nasilje.

  Oko 7.400 policajaca i žandara je raspoređeno u Parizu s naređenjem da deluju brzo i odmah privedu osobe koje budu pokušavale da izazovu nerede.

   

   

  Tagovi:
  Pariz, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga