01:58 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2657
  Pratite nas

  Papa Franja danas je u Sofiji pozvao na „revoluciju milosrđa“ zasnovanu na Božjoj ljubavi na svojoj prvoj misi u većinski pravoslavnoj Bugarskoj, i rekao da je uveren da će kontakti dveju crkava imati pozitivan efekat na budući dijalog.

  Vatikan je preneo procenu lokalnih organizatora da je oko 12.000 ljudi prisustvovalo misi na otvorenom u Sofiji ili je gledalo prenos na džinovskom TV ekranu na obližnjem trgu, prenosi AP.

  U Bugarskoj, zemlji sa sedam miliona stanovnika, živi manje od jedan odsto katolika.

  U svom obraćanju, papa Franja je rekao da Božja ljubav inspiriše sve da rade za opšte dobro.

  „Ta ljubav nam omogućava da služimo siromašnima i postanemo protagonisti revolucije milosrđa i službe, sposobni da se odupremo patologijama potrošačkog i površnog individualizma“, rekao je on.

  Papa Franja, Bugarska
  © AP Photo / Alessandra Tarantino

  Papa se danas sastao i sa bugarskim patrijarhom Neofitom u sedištu Sinoda, pre nego što se sam pomolio u pravoslavnoj crkvi.

  Odnosi između dve crkve su srdačni, ali ne baš topli. Sveti sinod ne učestvuje u zvaničnom vatikansko-pravoslavnom teološkom dijalogu i jasno je stavio do znanja da neće učestvovati ni u kakvim zajedničkim službama ili molitvama sa Franjom, navodi AP.

  Papa Franja se osvrnuo na rane podele uzrokovane hiljadugodišnjim raskolom koji je podelio hrišćanstvo i rekao da je uveren da će „uz Božju pomoć i u svoje vreme ovi kontakti imati pozitivan učinak na mnoge druge dimenzije našeg dijaloga“.

  Neofit je, međutim, jasno izrazio stav da će bugarska crkva ostati čuvar pravog hrišćanstva.

  Tagovi:
  misa, papa, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga