01:11 17 Oktobar 2019
Slušajte Sputnik
  Karlos Pudždemon

  Otac ideje o nezavisnoj Kataloniji u poseti kod prvog slovenačkog predsednika

  REUTERS/Yves Herman
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 37
  Pratite nas

  Bivši katalonski predsednik Karles Pudždemon u petak će boraviti u Ljubljani, gde će održati i predavanje u sklopu svoje kampanje za ulazak u Evropski parlament na skorašnjim evropskim izborima, za šta ga je kandidovalo više katalonskih stranaka.

  Pudždemon je Ljubljanu odabrao kao jedno od prvih mesta u sklopu svoje kampanje, a dolazi kao gost bivšeg slovenačkog predsednika Milana Kučana i dosadašnjeg poslanika iz Slovenije i bivšeg ministra spoljnih poslova Ive Vajgla, objavio je „Forum 21“ svojevrsni tink-tenk koji je nakon povlačenja iz političkog života formirao Kučan, a okuplja privrednike i uticajne pojedince iz kruga levice.

  Pudždemon je bio jedan od glavnih inicijatora referenduma o nezavisnosti Katalonije u jesen 2017, koji su španske vlasti proglasile neustavnim, a sudski progon je zajedno sa nekolicinom kolega izbegao odlaskom u Belgiju, gde od tada živi u izgnanstvu, prenela je „Hina“.

  Pudždemon sada vodi stranku „Zajedno za Kataloniju“, a za evropskog poslanika se kandiduje uz podršku više srodnih stranaka.

  Španska izborna komisija mu je najpre zabranila učestvovanje na evropskim izborima, ali je tu odluku poništio Upravni sud u Madridu, a Pudždemonovo pravo na kandidaturu potvrdio je nakon toga i Ustavni sud.

  Kučan i Vajgl su bili među vodećim slovenačkim političarima i ljudima od društvenog uticaja koji su 2017. otvoreno podržavali pravo na samostalnost Katalonije i referendum o nezavisnosti, pozivajući se na to da je referendumom nezavisnost stekla i Slovenija, te su kasnije osuđivali postupak progona španskih vlasti protiv katalonskih lidera, zastupnika nezavisnosti, preneo je Tanjug.

  Vajgl i Kučan su u decembru prošle godine u Sloveniji ugostili i katalonskog lidera Kvima Toru, koji je tom prilikom imao i neslužbene susrete i razgovore sa predsednikom parlamenta Dejanom Židanom i predsednikom države Borutom Pahorom. 

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga