04:51 06 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 480
  Pratite nas

  Predsednik Češke Miloš Zeman je na svečanom prijemu povodom Dana pobede u Ambasadi Rusije u Pragu izjavio da želi duboko da se pokloni sovjetskim vojnicima koji su oslobodili Čehoslovačku u Drugom svetskom ratu.

  „Došao sam danas ovde, u Ambasadu Rusije, da bih se duboko poklonio uspomeni na sovjetske vojnike koji su poginuli u borbama za oslobođenje Čehoslovačke", rekao je Zeman.

  On je rekao da voli da citira filozofa Džordža Santajana: „Onaj koji zaboravlja svoju prošlost, osuđen je da je ponovo proživi".

  Moglo bi se reći da se prošlost ne ponavlja, ali to nije baš tako, naglasio je Zeman.

  „Nacistička Nemčka bila je zasnovana na principu rasne mržnje. Taj nacizam je nestao, ali je mržnja ostala. Sada je to, međutim, drugačija mržnja — nije rasna nego religiozna. Neki pažljivi političari govore da je potrebno boriti se protiv međunarodnog terorizma. Ja kao nepažljiv političar, međutim, izjavljujem, potrebno je boriti se protiv islamskog terorizma", rekao je češki predsednik.

  Zeman je podsetio na terorističke napade koji su se nedavno dogodili u Šri Lanki.

  „Odlično je to što je pobeđen DAEŠ u Siriji i Iraku. Odlično je, ali nije dovoljno, pošto islamski terorizam ima svoje baze širom sveta. I sada usredsređuje svoje snage na Avganistan, gde bi mogao da nikne novi centar međunarodnog terorizma", rekao je zeman.

  Prema njegovim rečima, to je upravo ista ta „istorija koja se ponavlja". Zeman je istakao da mu je žao što ne razumeju svi svetski političari da takav oblik terorizma ima iste osnove kao i nacistički.

  „Broj žrtava islamskog terorizma za sada nije mnogo veliki. Ali taj terorizam treba zaustaviti na samom početku njegovog razvoja. Ako to ne budemo uspeli, žrtava bi moglo da bude isto tako mnogo, kao i u vreme postojanja nacističke Nemačke", naglasio je predsednik Češke.

  Svoj govor u Ambasadi Rusije Zeman je završio rečima ugraviranim na memorijalnom zidu na Piskarevskom groblju u Sankt Peterburgu: „Niko nije zaboravljen, ništa nije zaboravljeno!".

   

   

  Tagovi:
  sovjetski vojnici, Miloš Zeman, Čehoslovačka, Češka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga