03:58 22 Avgust 2019
Slušajte Sputnik
  Dokument s informacijama o Semjonu Zelenskom

  Ko je bio deda Vladimira Zelenskog

  © Pamяtь naroda
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  32492

  Deda novoizabranog predsednika Ukrajine Semjon Ivanovič Zelenski ratovao je protiv nacističke Nemačke i dobio nagrade, saopštio je ukrajinski portal „Strana“ pozivajući se na bazu podataka „Sećanje naroda“ Ministarstva odbrane Ukrajine.

  Dokument s informacijama o Semjonu Zelenskom
  Dokument s informacijama o Semjonu Zelenskom

  Semjon Zelenski rodio se u Krivom Rogu 1924. godine. Tokom Velikog otadžbinskog rata bio je komandir minobacačkog voda. Početkom 1944. godine u blizini sela Aleksandrovka je zajedno sa saborcima savladao 15 nemačkih vojnika i oficira. Vod je odbio četiri napada i zauzeo trofejno skladište. Pored toga, u dokumentima je navedeno da kada je video ranjenog tenkistu Zelenski je naredio drugom borcu da zauzme tenkove i da odatle iz mitraljeza puca na pešadiju protivnika.

  Kasnije je preuzeo dužnost komandira streljačke čete 174. puka 57. Gardijske streljačke divizije. Zelenski je dobio dva ordena Crvene zvezde, a rat je završio sa činom gardijskog potporučnika.

  Vladimir Zelenski je ranije na Fejsbuku saopštio da će na Dan pobede posetiti grob svog dede. On je rekao da je njegov deda prošao ceo rat i da je u njegovom sećanju zauvek ostao kao heroj koji je štitio zemlju od nacista.

  Zelenski je pozvao sve da budu zahvalni veteranima svakog dana. On je 9. maj nazvao „danom zahvalnosti“, kada se svako raduje odlasku neljudske ideologije nacizma u prošlosti.

  Zelenski je dodao da je rat pogodio svaku porodicu, a da je doprinos Ukrajinaca pobedi ogroman. 

   

  Tagovi:
  Dan pobede, Vladimir Zelenski, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga