07:39 28 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 341
  Pratite nas

  Lider jedne od nekanonskih crkvenih struktura u Ukrajini, raskolnik Filaret Denisenko, izjavio je da postoje nesuglasice u „novoj crkvi“.

  Filaret tvrdi da struktura na čijem čelu je bio, a na osnovu koje je stvorena „nova crkva“, i dalje postoji.

  „Postoji zakonski mehanizam za povratak Kijevske patrijaršije. Ne treba ga vraćati. On postoji. Ako postoji patrijarh, onda postoji i patrijaršija. Kijevska patrijaršija. I zato nema potrebe za vraćanjem patrijaršije. Patrijaršija će biti. Uveren sam u to“, prenosi reči Filareta televizija „1+1“.

  Filaret je rekao da je moguće odvajanje nove crkvene strukture, nakon čega će se formirati „jedinstvena crkva — Kijevska patrijaršija“.

  Prema njegovim rečima, zbog izuzetno retke komunikacije sa poglavarom „nove crkve“ Epifanijem Dumenkom, „crkva se podelila“.

  „Zar je to komunikacija? Kada svaki dan treba da upravljate crkvom. Zbog toga nema komunikacije. A zato što nema komunikacije, a trebalo bi da je bude, crkva se podelila, tako da je sada moj zadatak kao patrijarha da sačuvam ukrajinsku crkvu“, rekao je Filaret.

  Filaret je pozvao arhijereje na praznik Makarija 14. maja, kako bi procenio nivo podrške u „novoj crkvi“.

  „Nova crkva“ Ukrajine formirana je na „ujediniteljskom saboru“ u Kijevu u decembru prošle godine nakon spajanja dve nekanonske crkvene strukture koje deluju u zemlji. Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva, na čelu sa mitropolitom Onufrijem, odbila je da učestvuje u ovom događaju.

  Ruska pravoslavna crkva nazvala je sabor u Kijevu ništavnim. Ona takođe ne veruje da će druge pomesne crkve priznati Epifanija.

  Tagovi:
  crkva, Filaret, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga