02:49 14 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 123
  Pratite nas

  Evropa treba da se „repozicionira“ u svetu koji se menja, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel, pozdravivši jedinstvo evropskih sila u vezi sa situacijom sa Iranom, što je, kako prenosi AP, u suprotnosti sa dubokim podelama zbog rata u Iraku pre 16 godina.

  Merkelova je u danas objavljenom intervjuu za nemački list „Zidojče cajtung“, rekla i da su za ujedinjenu Evropu potrebni novi argumenti i da „samo ukazivanje na sedam decenija mira više nije dovoljno da se opravda Evropa“.

  Uoči izbora za Evropski parlament koji se održavaju od 23. do 26. maja, ona je naglasila da „nema sumnje da Evropa mora da menja svoje pozicije u izmenjenom svetu“.

  Merkelova je ukazala na to da su, kada je u pitanju iranski sporazum, Nemačka, Francuska i Velika Britanija izabrale drugačiji pristup od SAD.

  „To što Evropa nije više podeljena u tom važnom pitanju, kao što je bio slučaj sa ratom u Iraku, samo po sebi je vrednost“, navela je Merkelova.

  Nemačka kancelarka se u razgovoru za „Zidojče cajtung“ osvrnula i na svoj odnos sa Emanuelom Makronom, rekavši da ona i francuski predsednik imaju „intenzivne debate“ i misle drugačije, ali da još uvek mogu da pronađu kompromise, i da su u stanju da „povedu napred Evropsku uniju“, preneo je Rojters.

  „Naravno da imamo debate“, rekla je kancelarka nemačkom listu navodeći da „postoje razlike u mentalitetu u određenim aspektima“ između nje i francuskog predsednika i „razlike u shvatanju uloga“ koje imaju.

  „Međutim, uprkos našim različitim situacijama i perspektivama, mi uvek iznova postižemo kompromise. Na taj način smo postigli i nastavljamo da ostvarujemo mnogo za evropski projekat“, dodala je ona i naglasila da sa Makronom deli iste osnovne ideje.

  Merkelova je rekla i da su izbori za Evropski parlament od velike važnosti, dodajući da će to biti posebni izbori, preneo je Tanjug.

  „Mnogo ljudi je zabrinuto za Evropu, a tu ubrajam i sebe. To znači da se osećam još odgovornijom da zajedno sa drugima osiguram da Evropa ima budućnost“, zaključila je nemačka kancelarka.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga