00:16 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1223
  Pratite nas

  Više tužilaštvo Austrije proveriće video-snimak na koji su se pozivali mediji kada su saopštili da je Hajnc-Kristijan Štrahe 2017. godine navodno razgovarao sa Ruskinjom o mogućnosti dobijanja pomoći od nje za predstojeće parlamentarne izbore, javio je bečki list „Kurir“ pozivajući se na generalnog sekretara Ministarstva pravde Kristijana Pilnačeka.

  Nemački časopis „Špigl“ i dnevnik „Zidojče cajtung“ objavili su tajno snimani video-materijal iz jula 2017. Na njemu su Štrahe i šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije Johan Gudenus, u jednoj vili na španskom ostrvu Ibica, gde razgovaraju sa navodnom nećakom jednog ruskog milijardera, Aljonom Makarovom, koja tvrdi da želi da investira u Austriji i kupi austrijski „Kronen cajtung“ kako bi im pružila pomoć na predstojećim parlamentarnim izborima. Osim toga, listovi navode da su na sastanku razgovarali i o drugim transakcijama, prema kojima bi, nakon zaključivanja, Makarova mogla dobiti pristup vladinim ugovorima u zamenu za pomoć austrijske Slobodarske partije, čiji je lider Štrahe.

  Međutim, sami austrijski političari rekli su za „Zidojče cajtung“ da su na tom sastanku konzumirali priličnu količinu alkohola i istakli da im je umnogome smetala jezička barijera.

  Zasad su objavljeni samo delovi večeri, koja je, prema pisanju „Špigla“ trajala šest sati i toliko materijala i ima, pa se u nastavku očekuju dalji snimci.

  Generalni sekretar Ministarstva pravosuđa Kristijan Pilnaček rekao je da Više tužilaštvo već analizira video-materijal.

  „Imamo trenutno samo isečke, pa se kompletna situacija ne može proceniti“, precizirao je Pilnaček.

  Prema njegovim rečima, sa pravnog stanovišta pitanje je da li se radi o jednostavnom razgovoru ili konkretnim krivičnim delima.

  Kako je naveo generalni sekretar, Tužilaštvo namerava da zatraži od „Špigla“ i „Zidojče cajtunga“ kompletnu verziju snimka, nakon čega će preduzeti potrebne korake. Istovremeno, provera videa će biti samo prvi korak, rekao je Pilnaček, a pitanje da li će istraga biti pokrenuta ostaje otvoreno.

  U međuvremenu, objašnjenja od austrijske Slobodarske stranke zatražila je Austrijska ekonomska komora. „Komora je prinuđena da traži objašnjenja od APS“, napisao je na Tviteru portparol Kristijan Nojvirt.

  Tagovi:
  Hajnc Kristijan Štrahe
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga