16:06 14 Oktobar 2019
Slušajte Sputnik
    Vicekancelar Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe

    Skandal uoči izbora za evropski parlament: Ostavka zbog video-snimka?

    © AP Photo / ATTILA KISBENEDEK
    Evropa
    Preuzmite kraći link
    1223
    Pratite nas

    Više tužilaštvo Austrije proveriće video-snimak na koji su se pozivali mediji kada su saopštili da je Hajnc-Kristijan Štrahe 2017. godine navodno razgovarao sa Ruskinjom o mogućnosti dobijanja pomoći od nje za predstojeće parlamentarne izbore, javio je bečki list „Kurir“ pozivajući se na generalnog sekretara Ministarstva pravde Kristijana Pilnačeka.

    Nemački časopis „Špigl“ i dnevnik „Zidojče cajtung“ objavili su tajno snimani video-materijal iz jula 2017. Na njemu su Štrahe i šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije Johan Gudenus, u jednoj vili na španskom ostrvu Ibica, gde razgovaraju sa navodnom nećakom jednog ruskog milijardera, Aljonom Makarovom, koja tvrdi da želi da investira u Austriji i kupi austrijski „Kronen cajtung“ kako bi im pružila pomoć na predstojećim parlamentarnim izborima. Osim toga, listovi navode da su na sastanku razgovarali i o drugim transakcijama, prema kojima bi, nakon zaključivanja, Makarova mogla dobiti pristup vladinim ugovorima u zamenu za pomoć austrijske Slobodarske partije, čiji je lider Štrahe.

    Međutim, sami austrijski političari rekli su za „Zidojče cajtung“ da su na tom sastanku konzumirali priličnu količinu alkohola i istakli da im je umnogome smetala jezička barijera.

    Zasad su objavljeni samo delovi večeri, koja je, prema pisanju „Špigla“ trajala šest sati i toliko materijala i ima, pa se u nastavku očekuju dalji snimci.

    Generalni sekretar Ministarstva pravosuđa Kristijan Pilnaček rekao je da Više tužilaštvo već analizira video-materijal.

    „Imamo trenutno samo isečke, pa se kompletna situacija ne može proceniti“, precizirao je Pilnaček.

    Prema njegovim rečima, sa pravnog stanovišta pitanje je da li se radi o jednostavnom razgovoru ili konkretnim krivičnim delima.

    Kako je naveo generalni sekretar, Tužilaštvo namerava da zatraži od „Špigla“ i „Zidojče cajtunga“ kompletnu verziju snimka, nakon čega će preduzeti potrebne korake. Istovremeno, provera videa će biti samo prvi korak, rekao je Pilnaček, a pitanje da li će istraga biti pokrenuta ostaje otvoreno.

    U međuvremenu, objašnjenja od austrijske Slobodarske stranke zatražila je Austrijska ekonomska komora. „Komora je prinuđena da traži objašnjenja od APS“, napisao je na Tviteru portparol Kristijan Nojvirt.

    Tagovi:
    Hajnc Kristijan Štrahe
    Standardi zajedniceDiskusija
    Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga