00:10 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 721
  Pratite nas

  Oko pet hiljada ljudi učestvuje u demonstracijama pored sedišta federalnog kancelara u Beču posle skandala s video-snimkom, zbog kojeg je vicekancelar zemlje Hajnc Kristijan Štrahe podneo ostavku.

  „U spontanim demonstracijama na Balhaus placu u ovom trenutku učestvuje oko četiri do pet hiljada ljudi. Demonstracije protiču mirno, nema potrebe za intervenisanjem policije. Sto pedeset policajaca iz Beča, Gornje i Donje Austrije brinu o bezbednosti skupa“, navela je gradska policija u saopštenju. 

  Prolaznici izražavaju radost zbog Štraheove ostavke, ali i s nestrpljenjem čekaju izjavu kancelara povodom skandala. Demonstranti očekuju da će Sebastijan Kurc izvesti zaključke, okončati koaliciju s Austrijskom partijom slobode i objaviti nove izbore.

  ​Štrahe je objavio da napušta i dužnost predsednika Austrijske partije slobode, koja je sada u vladajućoj koaliciji.

  Ranije su listovi „Špigl“ i „Zidojče cajtung“ saopštili, pozivajući se na video-snimak koji su dobili, da je Štrahe 2017. godine s navodnom Ruskinjom Aljonom Makarovom razmatrao mogućnost da ona kupi austrijski list „Kronen cajtung“ i da to iskoristi za promociju na parlamentarnim izborima.

  Listovi su naveli da je na sastanku bilo reči i o drugim poslovima, preko kojih bi Makarova navodno mogla da dobije pristup državnim ugovorima u zamenu za pomoć Austrijskoj partiji slobode. Vrhovno tužilaštvo Beča saopštilo je da će proveriti taj video-snimak.

  List „Velt“ je saopštio da je razgovor čiji su odlomci dospeli u medije trajao punih šest sati, a da se ispostavlja da je takozvana „Ruskinja“ samo mamac, odnosno, da je sastanak koji je snimljen bio samo „zamka“. Istog je mišljenja i sam „Špigl“, koji precizira da je vila u kojoj se razgovaralo o milionskim poslovima bila opremljena s nekoliko video-kamera. Ostaje nejasno ko je i s kakvim ciljem napravio zamku za budućeg vicekancelara.

  Tagovi:
  skandal, protesti, Hajnc Kristijan Štrahe, Beč, Austrija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga