19:28 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 170
  Pratite nas

  Hajnc Kristijan Štrahe, koji je podneo ostavku na dužnost vicekancelara Austrije i predsednika Austrijske partije slobode zbog skandala s video-snimkom, izjavio je da je osoba koja se na njemu pojavljuje Letonka, a ne Ruskinja.

  Štrahe je izjavio da su se zameniku predsednika Austrijske partije slobode Johanu Hudensu, koji se takođe pojavljuje na snimku, obratile dve žene u vreme kada je bio u žalosti zbog smrti oca. One su mu ispričale da ih interesuje lovačko imanje njegove porodice.

  „Verovatno je letonska državljanka Evropske unije ispričala da sa kćerkom želi da se preseli u Beč, da se nastani u Austriji i da uloži investicije“, rekao je političar na konferenciji za novinare i dodao da je kasnije, na leto 2017. godine, bio razgovor koji je snimljen kamerama. 

  Štrahe je naveo da se nakon toga više nikada nije video s tom ženom, da niko iz njegove partije nije bio u kontaktu s njom, a da partija od nje nije dobijala nikakve prihode. 

  Ranije su listovi „Špigl“ i „Zidojče cajtung“ saopštili, pozivajući se na video-snimak koji su dobili, da je Štrahe 2017. godine s navodnom Ruskinjom Aljonom Makarovom razmatrao mogućnost da ona kupi austrijski list „Kronen cajtung“ i da to iskoristi za promociju na parlamentarnim izborima.

  Listovi su naveli da je na sastanku bilo reči i o drugim poslovima, preko kojih bi Makarova navodno mogla da dobije pristup državnim ugovorima u zamenu za pomoć Austrijskoj partiji slobode. Vrhovno tužilaštvo Beča saopštilo je da će proveriti taj video-snimak.

  List „Velt“ je saopštio da je razgovor čiji su odlomci dospeli u medije trajao punih šest sati, a da se ispostavlja da je takozvana „Ruskinja“ samo mamac, odnosno, da je sastanak koji je snimljen bio samo „zamka“. Istog je mišljenja i sam „Špigl“, koji precizira da je vila u kojoj se razgovaralo o milionskim poslovima bila opremljena s nekoliko video-kamera. Ostaje nejasno ko je i s kakvim ciljem napravio zamku za budućeg vicekancelara.

  Tagovi:
  video-snimak, skandal, Hajnc Kristijan Štrahe, Litvanija, Austrija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga