07:04 08 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 45
  Pratite nas

  Predsednik Austrije Aleksander van der Belen, na zahtev kancelara Sebastijana Kurca, otpustio je ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla i prihvatio ostavke ostalih ministara iz redova Slobodarske partije Austrije (FPO), a Kurc je najavio da će Austrija dobiti prelaznu ekspertsku Vladu.

  Kikl je prvi ministar u istoriji Austrije koji je otpušten iz jedne Vlade.

  Kancelar Kurc zatražio je od predsednika Austrije otpuštanje ministra Kikla, jer smatra da ne može biti na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova koje treba da vodi istragu o aferi u vezi sa doskorašnjim šefom Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajncom Kristijanom Štraheom i video-snimcima, u kojima sada već bivši vicekancelar jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci.

  Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Van der Belen je saopštio da je prihvatio predlog Kurca za otpuštanjem Kikla, da je prihvatio i ostavke ministara i državnih sekretara iz redova FPO, a da je ministarka inostranih poslova Karin Knajsel najavila da nastavlja rad.

  Knajselova je u vladu ušla preko FPO, ali kao nestranačka ličnost i ona ne podleže odlukama stranačkih tela.

  „Ovih dana kročili smo na nepoznate terene. Nikada se ovako nešto nije dogodilo u Austriji, a činim mi se da ne treba da postoji zabrinutost, jer se ovih dana pokazala sva elegancija i lepota našeg Ustava. Svaki korak koji se sada preduzima je predviđen Ustavom i ja ću paziti da on bude poštovan. Moja je želja da se sve što se bude dešavalo u prelaznom periodu do izbora bude na dobrobit građana“, objasnio je Van der Belen, dodajući da delotvornost države mora biti obezbeđena.

  Preneo je da je dao nalog kancelaru da pronađe nove ministre, kako bi ih imenovao.

  Te ličnosti, kako je istakao, koji će voditi državu u prelaznoj fazi, treba da budu eksperti kako bi se vratilo poverenje građana u politiku.

  „To moraju biti nadpartijski priznate osobe, od integriteta. Svaki predlog ću lično proveriti i sa svakim obaviti razgovor“, najavio je Van der Belen.

  Austrijski predsednik je rekao da je time preduzet prvi korak za izlazak iz krize koja je nastala na osnovu neprihvatljivog ponašanja pojedinih političara na Ibici.

  Ukazao je da je imao razgovore sa predstavnicima parlamentarnih partija i da su oni bili konstruktivni, te da su svi istakli da im je važna stabilnost zemlje do prevremenih izbora.

  „To je barem jedna zajednička osnova, a za dalje će biti potreban koncenzus. Potrebno je vratiti dijalog među demokratski izabranim predstavnicima, da jedni drugima prilazimo i da na kraju donosimo državničke odluke“, poručio je šef austrijske države.

  Pojedine opozicione stranke, među kojima i najveća Socijaldemokratska partija (SPO) najavile su da će u Parlamentu zatražiti izglasavanje nepoverenja Vladi Sebastijana Kurca.

  Upitan da li smatra da će Vlada opstati nakon sednice Parlamenta u ponedeljak, gde će biti reči o poverenju, Van der Belen je istakao da očekuje da će poslanici sve obazrivo izvagati i tako se ophoditi prema situaciji, a prema današnjem stanju očekuje da će nova prelazna Vlada ostati do izbora.

  Kancelar Kurc je rekao da je ovo izazovno vreme, koje je ipak savladivo.

  Ukazao je da je afera, zbog koje su usledile ostavke, nakon čega je moralo doći i do prekida koalicije, stvorila nestabilnu situaciju i naštetila ugledu zemlje u svetu.

  Prema njegovim rečima, zbog toga su neophodni transparentna istraga o svim optužbama i uspostavljanje stabilnosti.

  To sve, kako ističe, najbolje može da funkcioniše sa delotvornom Vladom.

  „Dobio sam nalog nakon ostavki i otkaza ministru da popunim te funkcije sa ekspertima. Radi se o prelaznoj Vladi u kojoj će biti stručne ličnosti“, naglasio je Kurc.

  Austrijski kancelar je najavio da će još tokom današnjeg dana proslediti predsedniku svoje predloge, te objasnio da se radi o aktuelnim i bivšim visokim državnim službenicima.

  „Mislim da je ovaj korak važan kako bi se osigurala stabilnost u Austriji, ali i kako bi Austrija ostala delotvorna u EU, jer Vlada ima odgovornost kako za Austriju, tako i za EU“, istakao je on.

  Na brojna pitanja novinara, koja su prvi put bila dozvoljena od izbijanja afere, koja je dovela do rušenja koalicije, Kurc je rekao da će prelazna Vlada vršiti dužnost do uspostavljanja nove.

  Upitan da li će u utorak biti na sednici EU, pošto se u ponedeljak glasa o nepoverenju njegovoj Vladi, Kurc je odgovorio da se niko od njegovih kolega u telima EU neće čuditi ako dođe, ali da bi se mnogi čudili da na sastanak ne dođe.

  Tagovi:
  Austrija, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga