18:55 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 018
  Pratite nas

  Evropska narodna partija (EPP), koja će najverovatnije ostati najbrojnija frakcija u Evropskom parlamentu, nema nameru da sarađuje sa bilo kojom grupom koja nema poverenja u Evropsku uniju, izjavio je lider EPP u Evropskom parlamentu Manfred Veber.

  „Za mene, kao vodećeg kandidata EPP (za mesto šefa Evropske komisije) jedna stvar je kristalno jasna — nećemo sarađivati sa onima koji ne veruju u Evropu, sa onima koji žele da unište Evropu. Današnja Evropa je naša Evropa, to je Evropa EPP. I odbranićemo tu Evropu od nacionalista“, rekao je Veber na konferenciji za novinare.

  Dve evroskeptične frakcije — Evropa slobode i direktne demokratije i Evropa nacija i slobode osvojile su ukupno 114 mesta u Evropskom parlamentu.

  Izbori za 751 mesto u Parlamentu održani su od 23. do 26. maja u članicama EU. Prema preliminarnim rezultatima, EPP je osvojila 179 mesta, dok je Progresivna alijansa socijalista i demokrata osvojila 150 mandata. Kako stvari stoje, te dve frakcije neće imati dovoljan broj glasova da ponovo formiraju koaliciju, za koju im je neophodno 376 mandata.

  Tagovi:
  izbori za Evropski parlament u maju 2019, Evropska narodna partija, Evropa nacija i slobode, Evropski parlament, EU, Manfred Veber, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga