08:06 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1041
  Pratite nas

  Predstavnica Kijeva na saslušanju u Hagu Elena Zerkalj zatražila je da se Ukrajini dozvoli dobijanje gasa u Crnom moru.

  Prema rečima Zerkaljeve, Moskva je oduzela Kijevu pristup nafti i gasu u Crnom moru, a od proleća 2014. godine Rusija je izvukla „više od devet milijardi kubnih metara prirodnog gasa“ u toj oblasti.

  „Međutim, naše vlasti pokušavaju da obezbede energetsku nezavisnost razvijanjem domaće proizvodnje prirodnog gasa. Potrebna količina, od pet do šest milijardi kubnih metara gasa godišnje, mogla bi biti pokrivena našim resursima u Crnom moru“, ocenila je ona.

  Osim toga, ukrajinska strana je odbacila prigovore Rusije na nadležnost Međunarodnog suda pravde. Kako je izjavila Zerkaljeva, Kerčki moreuz je međunarodni, a suverenitet Ukrajine na Krimu nije upitan.

  Kerčki moreuz
  Press-služba pograničnogo upravleniя FSB RF po Respublike Krыm

  U Hagu od 10. do 14. juna traju saslušanja u okviru postupka koji je 2016. godine pokrenula Ukrajina protiv Rusije na osnovu Konvencije UN o pomorskom pravu.

  Konkretno, tužba se odnosi na prava Kijeva na mineralne i žive resurse u Crnom i Azovskom moru, plovidbu u Kerčkom moreuzu, zaštitu morske sredine i podvodne kulturne baštine. Ukrajina traži da se prekine sa narušavanjem prava i nadoknadi naneta šteta.

  Tagovi:
  Međunarodni sud u Hagu, gas, proizvodnja, Crno more, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga