06:16 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 780
  Pratite nas

  Zemlje članice EU sukobile su se oko problema u vezi sa početkom pristupnih pregovora Albanije i Severne Makedonije.

  U najnovijem zajedničkom izveštaju, kako prenosi Rojters, nalazi se da bi odluka o te dve države mogla da bude odložena do oktobra, do kada će i nemački parlament to razmotriti.

  Tokom sastanka Kipar je zapretio da će uložiti veto na svaki dogovor o proširenju, ukoliko EU ne pooštri svoj stav o istraživanju prirodnog gasa koji sprovodi Turska u istočnom Mediteranu, piše britanska agencija.

  Ministri 28 zemalja članica sastaće se i danas kako bi razmotrili početak formalnih pregovora o članstvu dve balkanske države.

  „Bilo je velikog neslaganja među predstavnicima zemalja članica i nije sigurno da će svi ministri moći da se dogovore“, rekao je neimenovani diplomata iz EU.

  Kipar je zapretio i da će blokirati ceo tekst koji se odnosi na buduću perspektivu svih zemalja koje teže da se pridruže Uniji, a među kojima su i Srbija, Crna Gora i BiH, i sve to će učiniti ukoliko se ne reši problem sa Turskom.

  Prema rečima istog diplomate, Nikozija zahteva zajednički stav EU o pitanju istraživanja prirodnog gasa u istočnom Mediteranu koji sprovodi Turska, što, prema rečima kiparskih Grka, narušava ekskluzivnu komercijalnu oblast.

  Holandski parlament izjasnio se ranije protiv otvaranja pregovora EU i Albanije, ali je prihvatio da počnu pregovori sa Severnom Makedonijom; takav stav zvanični Amsterdam zauzima i na sednicama lidera zemalja članica EU.

  Tagovi:
  sukob, pregovori, Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga