17:07 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2110
  Pratite nas

  Lideri EU nisu uspeli da postignu dogovor o tome ko bi trebalo da bude na najvažnijim funkcijama u evropskim institucijama u narednom petogodišnjem periodu.

  Vođena je teška rasprava oko izbora čelnika Evropske komisije, Evropskog saveta, Evropske centralne banke i Evropskog parlamenta, navodi RTS.

  Izbor novog predsednika Evropske komisije postao je zamršen pošto su dve ključne grupe, socijalista i liberala-centra, stavile do znanja da ne podržavaju kandidata konzervativne Evropske narodne partije Martina Vebera, iako je on dobio podršku nemačke kancelarke Angele Merkel, ali nije je dobio i od predsednika Francuske Emanuela Makrona.

  Tako su sada ojačali položaje kandidati socijalista i liberala-centra Margret Vestager.

  „Sa nekim zadovoljstvom i uživanjem moram da primetim, a mogu da kažem i da me čak zabavlja i čini srećnim, činjenica da mene, izgleda, nije tako lako zameniti“, rekao je odlazeći predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

  ​Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da se sa razgovorima nastavlja 30. juna.

  „Nije bilo potrebne većine ni za jednog kandidata, nastavljamo 30. juna. Razgovarali smo i o ekonomskim sankcijama Rusiji, koje su produžene na šest meseci, zbog nesprovođenja sporazuma iz Minska“, rekao je Tusk.

  Potvrđeni zaključci o proširenju

  Lideri zemalja članica EU potvrdili su na sastanku u Briselu zaključke o proširenju i procesu pristupanja i stabilizacije koje su usvojili evropski ministri. Oni se odnose kako na proces proširenja, tako i na pojedinačni napredak šest partnera sa zapadnog Balkana i Turske.

  Sinoć na Samitu Srbija je pohvaljena i ohrabrena da nastavi putem evrointegracija, da konsoliduje postignuti napredak u oblasti ekonomskih reformi i da nastavi jačanje saradnje u regionu.

  Napredak u oblasti vladavine prava i normalizacija odnosa sa Prištinom ostaju osnova i odrediće tempo pristupnih pregovora, navodi se u zaključcima. Srbija se poziva i da se fokusira na ubrzavanje reforme u oblasti vladavine prava, sa posebnim fokusom na nezavisnost i efikasnost sudstva, na borbu protiv korupcije i pranja novca, kao i na obezbeđivanje uslova za slobodu izražavanja i nezavisnost medija.

  Usvojena je i Strategija Unije za period od 2019. do 2024. godine, a prioriteti su zaštita građana i sloboda, kao i ekonomsko i političko jačanje Unije.

  Tagovi:
  Srbija, Donald Tusk, Žan-Klod Junker, Emanuel Makron, Angela Merkel, lideri, Evropska komisija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga