23:16 27 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1472
  Pratite nas

  Delegacije Estonije, Gruzije, Letonije, Litvanije, Poljske i Slovačke su, nakon Ukrajine, donele odluku da napuste zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE), navodi se u izjavi koju je objavio šef ukrajinske delegacije Vladimir Arjev.

  Poslanici su napustili zasedanje nakon što je Skupština usvojila rezoluciju o vraćanju punih ovlašćenja ruskoj delegaciji.

  „Vraćamo se kući da se konsultujemo sa našim Parlamentima i Vladama u vezi sa zajedničkim akcijama u PS SE na sledećim zasedanjima“, navodi se u izjavi koju je preneo Arjev.

  U aprilu 2014. ruskoj delegaciji u PS SE oduzeto je pravo glasa zbog događaja u Ukrajini i zbog ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom. Godine 2015. PS SE je dva puta razmatrala pitanje vraćanja ovlašćenja ruskoj delegaciji, ali su se tada sankcije samo pooštrile.

  Kao odgovor na to, delegacija Rusije je izjavila da odbija da radi u takvim uslovima i od 2016. do 2018. godine nije slala zahtev za potvrdu mandata, zbog antiruskog raspoloženja. Ruska strana je takođe predložila da se u propise Skupštine unesu odredbe prema kojima niko neće imati prava da oduzima mandate nacionalnim delegacijama.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga