19:33 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 09
  Pratite nas

  Ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavel Klimkin tvrdi da je Ministarstvo imalo ovlašćenja da bez dogovora sa predsednikom Vladimirom Zelenskim pošalje odgovor na rusku notu o ukrajinskim mornarima.

  „Imali smo sva ovlašćenja kao Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine da formulišemo takvu notu. Ova nota bila je u okviru naše komunikacije i naše tužbe pred međunarodnim sudom“, izjavio je Klimkin, prenosi „Ukrajinska pravda“.

  Prema njegovim rečima, ukrajinska nota određuje samo međunarodno-pravni položaj Ukrajine i ne sadrži „nikakve političke momente“.

  „Ne treba nam dodatna koordinacija u ovom kontekstu, s obzirom da Ministarstvo spoljnih poslova ima ovlašćenja da vodi ovaj slučaj i pred međunarodnim sudovima i pred drugim sudovima. I to je naš stav“, istakao je Klimkin.

  Odgovarajući na pitanje da li je lični odnos ministra prema predsedniku bio razlog da se ne konsultuje sa Zelenskim, Klimkin je rekao da „ne komentariše emocije“.

  „Vidim da imam i taktičke i strateške razlike u pitanju suprotstavljanja ruskoj agresiji... Stoga, pod ovim uslovima, ne smatram da je moguće da više pomažem“, rekao je ukrajinski ministar.

  Ranije je Zelenski izjavio da sa interneta saznaje o postupcima Ministarstva spoljnih poslova zemlje na međunarodnoj sceni. On je dodao da Klimkin nije sa njim koordinisao odgovor na notu Rusije o ukrajinskim mornarima.

  Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
  © Sputnik / Natalья Seliverstova

  Tri broda ukrajinske ratne mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“ 25 novembra su, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekla državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

  Privedeno je 24 ukrajinskih vojnika, uključujući dva agenta Službe bezbednosti Ukrajine, koji su se, prema rečima pres-službe Federalne službe bezbednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinisali provokacije.   

  Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je taj incident kao provokaciju koja je povezana sa niskim rejtingom tadašnjeg predsednika Ukrajine Petrom Porošenkom uoči predsedničkih izbora, na kojima je u drugom krugu pobedio Vladimir Zelenski.

  Tagovi:
  Vladimir Zelenski, Pavel Klimkin, nota, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga