19:31 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1143
  Pratite nas

  Nemačka i Italija pripremaju zajedničku tužbu protiv Austrije zbog zatvaranja državnih i lokalnih puteva u saveznoj pokrajini Tirolu za tranzitni saobraćaj, objavio je nemački dnevnik „Bild am zontag“.

  „Slobodni saobraćaj roba u Evropi je blokadom Tirola onemogućen u velikoj meri i to se protivi zakonima Evropske unije“, izjavio je nemački ministar saobraćaja Andreas Šojer.

  On je objasnio da je sa svojim italijanskim kolegom Danilom Toninelijem od Evropske komisije zatražio da zaustavi „sistemsku blokadu Tirola“, prenosi Hina.

  „Moje Ministarstvo priprema tužbu protiv Austrije, a i Italija će postupiti na isti način“, rekao je Šojer.

  Evropska komisija je u subotu najavila da je sukobljene strane pozvala na krizni razgovor u Briselu.

  „Vlade Nemačke, Italije i Austrije treba zajednički da rade na rešavanju problema“, rekla je poverenica Evropske komisije Violeta Bulc.

  Tirolski premijer Ginter Plater najavio je da njegova savezna pokrajina neće odustati od mera koje bi trebalo da rasterete tranzitne rute od Nemačke prema Italiji, a koje vode kroz tu austrijsku saveznu pokrajinu.

  „Ove mere je uvela Vlada Tirola, a ne Savezna vlada i zato i mi moramo da učestvujemo u razgovorima u Briselu“, kazao je Plater.

  Tirol je za letnji period uveo mere koje vozačima privatnih automobila brane korišćenje državnih i lokalnih puteva.

  U slučaju zastoja vozači ne smeju da silaze sa auto-puteva kako bi korišćenjem lokalnih puteva zaobišli zastoj.

  Odlučeno je i da se propušta samo 300 teretnih vozila na sat, što u nemačkim pograničnim područjima uzrokuje velike zastoje.

  Tagovi:
  tužba, EU, Italija, Nemačka, Austrija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga